PRONEVJERIO 27,3 MILIJUNA KUNA

Bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak dobio 7 godina zatvora. Državi mora vratiti 7 milijuna kuna

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Bivši direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora, bivša direktorica HŽ-ova sestrinskog poduzeća Agit Biserka Robić dobila je sedam i pol, njezin suradnik Andrija Sarić tri godine i tri mjeseca, a direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević dvije i pol godine zatvora zbog organiziranog izvlačenja čak 27,3 milijuna kuna iz nacionalne željezničke tvrtke u periodu od 2002. do 2008. godine.

Davorin Kobak državi mora vratiti 7 milijuna kuna.

Presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu objavila predsjednica sudskog vijeća Renata Miličević. Osim zbog udruživanja radi zloporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, USKOK ih je teretio i za sastavljanje lažnih faktura temeljem kojih su na račune off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili navedeni iznos. Od toga su, teretio ih je USKOK, čak 3.2 milijuna eura zadržali za sebe.

Prvooptuženi Kobak i drugooptužena Robić na sudu su se pravdali da nisu krivi, no trećeoptuženi Sarić priznao je da je sudjelovao u izvlačenju novca iz HŽ-a te da je po nalogu drugooptužene potpisivao fiktivne račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:58