NAPETO U HDZ-U

BORBA ZA PREVLAST uoči stranačkih izbora: SAMO OSIJEK sigurno uz KOSOR, Zagreb i Split još neizvjesni

Saborski zastupnik Josip Salapić, koji podržava Kosor u utrci za predsjednicu stranke, novi je prvi čovjek osječkog HDZ-a u kojemu je u posljednjih mjesec i pol bilo izuzetno napeto

Unutarstranački izbori u HDZ-u na lokalnim razinama protječu na rubu incidenta i uz teške optužbe. Struja Jadranke Kosor odnijela je pobjedu u osječkom HDZ-u gdje su izbornu skupštinu osiguravali zaštitari. Saborski zastupnik Josip Salapić, koji podržava Kosor u utrci za predsjednicu stranke, novi je prvi čovjek osječkog HDZ-a u kojemu je u posljednjih mjesec i pol bilo izuzetno napeto. I na samoj izbornoj skupštini u petak radno je predsjedništvo stalno pozivalo na “civilizirano i demokratsko ponašanje”.

Razvedeni u prednosti

U Velikoj Gorici se za pobjedu lokalnog šefa opet borio i pobijedio Ivan Šuker, a protukandidat mu je bio aktualni gradonačelnik Dražen Barišić. Šukera su protivnici optužili da si je osigurao pobjedu jer je izbornim makinacijama na svoju stranu pridobio većinu od 191 delegata. Jedan od Šukerovih oponenata, Tomislav Lukšić, optužio je njega i cijelo vodstvo stranke da su gubitnici koji su mladima zauzeli mjesta u Saboru, a posebno je napao Jadranku Kosor. Spustio se čak i na osobnu razinu prozvavši je zbog dva razvoda te ju je optužio da je izdala demokršćansku politiku i donijela protubožje zakone.

- Po kojim kriterijima netko tko je razveden može biti u vodstvu demokršćanske stranke? U prednosti su oni koji su razvedeni, a još je bolje ako si razveden dva puta - poručio je Lukšić.

Na jugu Hrvatske izbori zasad idu naruku Dubravki Šuici koja ne podržava Jadranku Kosor. Izbori u 11 temeljnih ogranaka dubrovačkog HDZ-a završili su dominacijom aktualne predsjednice Šuice.

Od ukupno 79 izaslanika na izbornoj skupštini dubrovačkog HDZ 17. ožujka, čak 61 delegat je Šuičin, a samo ih 18 dolazi iz “kvote” njezina protukandidata Blaža Peze. No, ako Šuica pobijedi u Dubrovniku, to ne znači da će struja protiv Kosor odnijeti i pobjedu na županijskoj razini.

Sabor u svibnju

Za razliku od Dubrovnika, u Osijeku je gotovo sve jasno - Salapićeva pobjeda znači da Jadranka Kosor može mirno čekati izbore na županijskoj razini jer će gotovo sigurno pobijediti njezini pristaše. Za razliku od Osijeka, u Zagrebu i Splitu, još će trebati pričekati prije nego što se bude znalo koji od trenutačno šest predsjedničkih kandidata može računati na podršku delegata uoči izbornog sabora HDZ-a 20. svibnja. Unutarstranački izbori u Splitu, gdje je situaciju dodatno zakuhala Sanja Bilač svojim pismom protiv Jadranke Kosor, počet će tek danas, i to na najnižim razinama u ograncima, dok bi nove čelne ljude Gradski odbor HDZ-a Splita trebao izabrati do kraja travnja. Izborna skupština zagrebačkog HDZ-a sazvana za 25. travnja.

U Zagrebu će se navodno za prvog čovjeka HDZ-a natjecati bivši zastupnik Boris Kunst koji je bio jedan od velikih zagovornika J. Kosor, a protukandidat bi mu trebao biti Ante Zvonimir Golem, bivša desna ruka Darka Milinovića u Ministarstvu zdravstva. Za izbore za šefa zagrebačkog HDZ-a spominju se i Stipe Mamić te Ivan Bračić.

Bebić izgubio utjecaj

U Splitu bi se za predsjednika HDZ-a mogli natjecati Zoran Butić kojega gura sadašnji predsjednik Dujomir Marasović jer se sam ne namjerava opet kandidirati, zatim Domagoj Maroević koji ima podršku šefa županijskog HDZ-a Ante Sanadera te Igor Lučić, jedan od nekada bliskih prijatelja Ive Sanadera. Struja oko Butića je navodno najviše sklona Jadranki Kosor. A splitska HDZ-ovka Sanja Bilač preksinoć je u Dnevniku HTV-a ustvrdila da je stranačka šefica naredila njezino isključenje iz HDZ-a.

- A nakon toga, kao mnogo puta dosad, pere ruke kao Poncije Pilat i prepušta drugima da donesu odluku umjesto nje - rekla je Sanja Bilač.

Splitski HDZ prije dva dana, kako doznajemo, uopće nije raspravljao o isključenju Sanje Bilač iz stranke.

- Nitko nije pokrenuo to pitanje, niti je to itko iz Zagreba tražio - tvrdi jedan splitski HDZ-ovac. Bilač je jasno protiv Jadranke Kosor, ali se nije izjasnila koga podržava, no upućeni kažu da je za Milinovića.

A aktualni zamjenik predsjednice HDZ-a prije dva dana okupio je u svom stožeru u Zagrebu sve HDZ-ovce kojih se Kosor odrekla. Tako su na druženju kod Milinovića bili Ivan Jarnjak, Luka Bebić, Bianca Matković, Radovan Fuchs, Karmela Caparin, Božo Biškupić, Dubravka Šuica, Petar Mlinarić...

O situaciji u HDZ-u svjedoče i unutarstranački izbori u Metkoviću, koji su također protekli na rubu incidenta. Za šefa tamošnjeg HDZ-a izabran je Ivan Barišić, što se smatra znakom da je Luka Bebić izgubio utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 17:11