NEPOZNATA STRAST VLASNIKA ORBICA

Branko Roglić: ‘Od studentskih dana skupio sam 500 slika’

Galeriju Laval Nugent sa 41 umjetninom u petak će otvoriti predsjednik Republike Hrvatske, inače Roglićev prijatelj

ZAGREB - U petak će se u Zagrebu na Gornjem gradu otvoriti novi galerijski prostor koji se zove Laval Nugent. Otvorit će ga predsjednik RH Stjepan Mesić, jer se pokazuju umjetnine njegova prijatelja Branka Roglića, vlasnika tvrtke Orbico.

Iako ovaj poslovni čovjek još od studentskih dana skuplja umjetnine, široj je javnosti do danas njegova strast ostala nepoznata. Ipak, kako navodi Roglić, dosad je skupio 500 umjetnina, a namjerava i nastaviti. Izložbu će otvoriti Igor Zidić koji svjedoči o tome da je riječ o iznimno vrijednoj zbirci umjetnina.

Kupio rad svog rođaka

- Među odabranim umjetninama koje ću pokazati na izložbi, a na koje sam najponosniji, bit će i skulptura poprsja Ruže Klein Ivana Meštrovića, Križ Miroslava Kraljevića, Smokve Ljube Babića... Ipak, najdraži mi je rad Ljetni dan Antuna Motike iz 1946. godine. S tim sam se umjetnikom tijekom njegova života često znao družiti - navodi Roglić. Kako je Roglić financirao i izradu medalja Kuzme Kovačića, bit će pokazani i ti radovi.

Prva umjetnina koju je kupio bio je rad njegova rođaka Antuna Gojaka, Snijeg u Lici, a nakon toga ga je obuzela skupljačka strast i ljubav prema umjetninama, za koju rijetko, kaže, nalazi razumijevanje u poslovnim krugovima u kojima se kreće. Njegov se ukus profilirao s vremenom.

Slovenska umjetnost

- Uvijek kad sam na poslovnom putu posjetim izložbe, kupujem kataloge - navodi. Ponekad ode i na aukciju, no kaže da nema vremena zbog posla, pa mu češće galeristi nude djela na prodaju. Široj javnosti nije poznat, ali zato u stručnim krugovima jest, što pokazuju i brojne pozivnice za izložbe koje se nalaze na njegovu radnom stolu.

Među vrijednim umjetninama, dovoljno je spomenuti, nalaze se vrhunci radova umjetnika poput Ede Murtića, Ive Dulčića, Antuna Masle, Slavka Kopača, Dušana Džamonje...

Među 41 umjetninom, koliko će ih biti pokazano na izložbi, većinom su zastupljeni radovi umjetnika iz razdoblja moderne, pa Roglića pitamo zašto je većina hrvatskih kolekcionara orijentirana na ovo razdoblje s početka 20. stoljeća

- Riječ je o najljepšem razdoblju naše umjetnosti, koje je pandan francuskom impresionizmu. Poslovno sam prisutan na slovenskom tržištu pa imam jako dobru zbirku slovenske umjetnosti, među kojima su radovi Zorana Mušiča i Gabrijela Stupice.

I sinovi su kolekcionari

Ipak, nadodaje, umjetnine skupljaju i njegovi sinovi, a oni se više orijentiraju na suvremenu umjetnost. - Imamo u zbirci radove Tisje Kljaković, Tatjane Politeo, Zoltana Novaka, Matka Vekića... I Igor Zidić navodi kako bi se zbirka dalje mogla profilirati na noviju umjetnost.

Roglić uvozi čokolade Milka i Marlboro

Branko Roglić vlasnik je distributerske tvrtke Orbico koja je u proljeće bila jedna od kandidata za preuzimanje 25 posto udjela u Mercatoru.

Roglić spada u grupu samozatajnih hrvatskih biznismena i ne razbacuje se svojim bogatstvom, a sav profit od kompanije, kako sam kaže, reinvestira jer smatra da je daljnje ulaganje jedini način za opstanak kompanije. Svojevremeno je bio predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca te savjetnik za gospodarstvo predsjednika Stjepana Mesića. Njegova kompanija postala je najveća distributerska tvrtka u regiji, kojoj će, tvrdi Roglić, promet do 2011. premašiti jednu milijardu eura. Roglić je distributer brojnih svjetskih brendova u Hrvatskoj te u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Bugarskoj i Moldaviji. Najpoznatiji su čokolade Milka i cigarete Marlboro. Roglić je Orbico osnovao 1998. Ulaže u proizvodnju maslina i maslinova ulja, vlasnik je dvaju hotela i 14 vila te jedne od najvećih čarter-tvrtki koja ima flotu od 31 broda. (M. Kuskunović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:12