PARADOKS TRŽIŠTA RADA

Burza rada prepuna nezaposlenih, a poslodavci ne mogu pronaći stručne ljude

Slavonski Brod 301109.U Brodsko posavskoj zupaniji ima 14902 nezaposlena sto je 20% vise nego u istom periodu prosle godine.Vecina ih misli da nece naci zaposlenje preko biroa za zaposljavanje.Na slici biro za zaposljavanje. Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - Unatoč krizi koja već četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj svakodnevno čisti stotine radnih mjesta, posao se može naći. No, izlaz iz slijepe ulice nezaposlenosti više ne leži u povlačenju “veza”, nego u kontinuiranom radu na sebi i postizanju najboljih rezultata.

Tvrde to poslodavci s kojima smo razgovarali. Svima njima je zajedničko da, usprkos krizi i otpuštanjima, i dalje zapošljavaju. Za većinu njih idealan zaposlenik je onaj koji posjeduje veliko znanje i koji govori barem jedan strani jezik. No, od njega se sada traži i da bude motiviran za rad i spreman stjecati nova znanja. Ako je već negdje radio, poželjno je da ima i preporuku. Iako većina poslodavaca ne radi razliku među kandidatima u dobi, mnogi bi ipak voljeli da im je zaposlenik mlađi.

Muke psihologinje

No, njihove se želje najčešće obijaju o zid surove realnosti na tržištu rada. A ona je takva da čak i među 331.424 potencijalna kandidata, koliko je s jučerašnjim danom naših sugrađana bilo prijavljeno na burzi rada, poslodavci često ne uspijevaju pronaći adekvatne kadrove. Jedan od razloga za to je obrazovna struktura, jer naše škole i fakulteti i dalje proizvode kadrove koje poslodavci ne traže.

U tu kategoriju ulazi i 46-godišnja Gordana D. iz Bakra. Ona je završila studij psihologije, no nezaposlena je već 10 godina. Budući da je dugo nezaposlena, više ne ostvaruje pravo na naknadu, pa joj je probijanje kroz život pravo umijeće.

- Napisala sam puno molbi, ali sve što sam nalazila obično je bilo kratkotrajno, uglavnom kao zamjena za nekoga. U segmentu psihologije ne otvaraju se nova radna mjesta. Stoga ću se vjerojatno morati doškolovati - kaže Gordana.

Njen slučaj daleko je od iznimke. Hrvatska je, naime, kraj rujna dočekala s više od 311.000 nezaposlenih i stopom nezaposlenosti od 18,3 posto. No, izlaz ipak postoji.

- Kriza je znatno suzila mogućnosti zapošljavanja, ali to ne znači da ih nema. Najvažnije je da ljudi aktivno traže posao. Trebaju biti uporni, spremni stjecati nova znanja i biti spremni raditi za manju plaću - ističe Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

To potvrđuju i poduzentici, koji se žale na nedostatak kvalitetne radne snage. Mnogi kandidati, kažu, dolaze s nerealnim zahtjevima i nisu se spremni ni prilagođavati ni stjecati nova znanja.

Odmah traže bonuse

- Kontinuirano tražimo ljude za proizvodnju, no kandidata gotovo da i nema. Zapošljavamo i komercijaliste: tu ima interesa, ali zahtjevi kandidata često su neozbiljni. Većina ih odmah traži veliku plaću, pa čak i bonuse, a malo je onih koji shvaćaju da plaću moraju zaraditi - ističe Nikola Mikić, direktor Estare Culta. - Opekli smo se kod zapošljavanja, pa kandidatima sada nudimo probni rok od šest mjeseci ili ugovore na određeno vrijeme. Najteže je kada se nekoga zaposli na neodređeno, a onda se pokaže da ne ispunjava očekivanja - poručuje Danijel Zadjelović, direktor Lipik Glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:26