TRAGEDIJA ŠEFA HNS-A

Čačić je očajan, ali ne prekida političku karijeru

Odvjetnici: Sada se pogoršala situacija predsjednika HNS-a pred mađarskim sudom
Sávoly, Madzarska, 080110.Predsjednik Hrvatske narodne stranke i saborski zastupnik Radimir Cacic skrivio je, prema vlastitom priznanju, prometnu nesrecu na autocesti za Budimpestu, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.Na fotografiji: mjesto nesrece.Foto: Varga György / MTI / CROPIX
 Varga György / MTI / CROPIX

ZAGREB - Radimir Čačić proživljava najveću životnu tragediju: od posljedica prometne nesreće koju je prouzročio u petak je umrla i druga osoba, 82-godišnja Erzsebet.

Tog kobnog dana, 8. siječnja, na autocesti za Budimpeštu Katalin Liptak, kćer preminule Erzsebet, vozila je auto na koji je naletio šef HNS-a. Čačić je vozio sigurni Chrysler i zato, procjenjuje se, nije ozlijeđen.

Zbog loših vremenskih uvjeta, a možda i zbog prevelike brzine, udario je u Škodu Fabiju u kojoj su bile tri osobe - Katalin Liptak i njezin suprug Gyorgy Liptak.

Gyorgy je preminuo u bolnici, nekoliko dana poslije nesreće. I gospođa Erzsebet završila je u bolnici s težim ozljedama, ali se počela oporavljati pa se pretpostavljalo će proći bez većih posljedica. Ipak, nije uspjela preživjeti ozljede.

Samim time danas se situacija predsjednika HNS-a pred mađaraskim sudom znatno pogoršala.

Čačić je danas, kako doznajemo, želio odmah otići u Mađarsku, ali su ga odvjetnici, doznajemo, od toga odgovorili. Ostao je kod kuće u Varaždinu, doznajemo, te je isključio mobitel. Doznajemo da je potpuno očajan i da ne zna što da napravi.

- Kad je doznao za prvu smrt, otišao je u Mađarsku. Izašao je sin gospođe koja je vozila auto i zamolio ga je da ostavi njegovu majku na miru dok to sve ne prođe. Čačić je i danas želio odmah krenuti u Mađarsku, ali što bi tamo mogao napraviti?! - doznajemo iz izvora bliskog Čačiću. Iz tog istog izvora doznajemo kako su netočne spekulacije da je Čačić mađarskoj obitelji nudi novčanu odštetu.

Danas se šef HNS-a opet oglasio samo priopćenjem za javnost.

"Kako sam hrvatsku javnost obećao izvijestiti o svim novim materijalnim činjenicama vezanim uz nesreću koju sam uzrokovao dana 8. siječnja, na autocesti prema Budimpešti, ovim vas putem obavještavam kako sam danas neslužbeno saznao da je nažalost putnica (82) iz drugog automobila preminula", piše u priopćenju.

Da je u kaposvarskoj bolnici ozljedama podlegla i druga žrtva, potvrdio je i glasnogovornik kaposvarske policije Kornel Karsay.

Starija gospođa je nakon nesreće bila u kritičnom stanju i na životu su je držali aparati. Njezina kćer je protekli tjedan u intervjuima koje je dala za hrvatske medije izjavila da se stanje njezine majke poboljšalo te da je prebačena na rehabilitacijski odjel.

Odvjetnik Veljko Miljević rekao je da se s drugom žrtvom Čačićeva situacija pred mađarskim sudom pogoršava.

- Govorimo o situaciji da bude proglašen krivim. Dosad je imao veće šanse da dobije uvjetnu kaznu, ali s dvije žrtve posljedica nesreće se znatno pogoršala i sad postoji puno manja mogućnost da dobije bezuvjetnu zatvorsku kaznu. O godinama ne mogu govoriti - kazao je odvjetnik Miljević.

Čačić je odmah u svojim priopćenjima priznao da je kriv. “Zbog izrazito nepovoljnih uvjeta koji su taj dan vladali na cesti, kiše, skliskog kolnika i iznenadne guste magle uzrokovao sam prometnu nesreću. U nesreći su ozlijeđeni putnici automobila koji je vozio ispred mene bez svjetala za maglu", naveo je Čačić.

- Olakotna okolnost je što nije bio u alkoholiziranom stanju i nije napravio neki veliki namjerni prekršaj, ali sad s dvije žrtve mogla bi se promijeniti i kvalifikacija djela - rekao je odvjetnik Miljević dodajući da će mađarski sudac imati vrlo tešku odluku.

Protekli su tjedan neki mediji stupili u kontakt i s Katalin Liptak koja je vozila auto. Ona je ispričala da je Čačić vozio puno brže od 110 km/h kako je on isprva tvrdio. Rekla je da je ona vozila maksimalno toliko te da je Čačić bio taj koji je jurio. No, iz izvora bliskih Čačiću ponavljaju da nije vozio puno brže od 110 km/h, ali ponavljaju da je uvjeti na cesti bili iznimno loši te da se od magle ništa nije vidjelo.

'Čula sam da je političar i da je vrlo moćan. Naravno da me strah'

Katalin Liptak rekla je za medije prošli tjedan da je obitelj od Čačića dobila brzojav sućuti te da su ga zamolili da ih ostavi na miru, ali da ih je on, unatoč tome, nekoliko puta nazvao. Rekla je tada da im nije ponudio nikakvu odštetu te da ne zna hoće li ga tužiti.

- Proživljavam stravičnu tragediju. Sve sam izgubila i jako mi je teško. Nisam nastradala, ali psihički nisam dobro. Ne mogu sada razmišljati još i o Čačiću. Znam samo da sam sporo vozila, 100 ili najviše 110 km/h, a on jako brzo vozio. Čula sam da je političar i da je vrlo moćan. Ne znam ništa više o njemu. Naravno da me strah i njega i svega što slijedi - izjavila je 58-godišnja Liptak za Globus.









'Čačić nastavlja političku karijeru neovisno o tragediji'

Ankica Mamić, direktorica pr agenije IMC, za Jutarnji list potvrdila je da su ona i Radimir Čačić dobili neslužbenu informaciju o preminuloj i drugoj žrtvi nesreće na mađarskoj autocesti.

- Gospodin Čačić ne planira sazvati tiskovnu konferenciju o tragičnom događaju, ali može ga se očekivati ovih dana na javnim događajima jer nastavlja svoju političku karijeru neovisno o tragediji koju i osobno prolazi - objasnila je Ankica Mamić. (Davor Butorac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:48