BIVŠI ŠEF HNS-A

Čačić u zatvoru napisao program za izbore 2015.

HNS-ovci su mu prezentirali istraživanje u 3. izbornoj jedinici prema kojem ga podržavaju dvije trećine birača

Bivši predsjednik HNS-a Radimir Čačić jučer se opet sastao s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Čačić i Bandić sastali su se u Zagrebu i razgovarali o političkoj suradnji nakon što Čačić odsluži zatvorsku kaznu.

Ovo je drugi njihov sastanak u mjesec dana. Prvi Čačićev sastanak s Bandićem bio je jedan od povoda zbog kojega je iskulječen iz HNS-a.

- Ratko je rekao da će se vratiti u politiku, sada traži kvalitetna rješenja za Hrvatsku i razgovara s političkim akterima. Nema još nikakvog dogovora o koalicijama, o listama ili o formi nastupa na izborima, već razgovaraju o sadržaju moguće suradnje - rekao nam je izvor blizak Čačiću.

Čačić je nakon sastanka s Bandićem otišao u Pulu gdje služi kaznu. Nije to bio jedini njegov sastanak na prvom “slobodnom” vikendu od isključenja iz HNS-a. U subotu i nedjelju imao je u Varaždinu više sastanaka s prijateljima i pojedincima iz HNS-a koji podržavaju njegove političke planove.

Čačić je bio zadovoljan kada su mu u nedjelju na stol stavili rezultate istraživanja u njegovoj, trećoj izbornoj jedinici. Istraživanje provedeno prije nekoliko dana među HNS-ovim glasačima pokazalo je da čak dvije trećine ispitanika podržavaju Čačića.

Istraživanje treba uzeti s rezervom jer je teško “filtrirati” birače HNS-a s obzirom na to da se na izborima glasalo za Kukuriku koaliciju, ali Čačiću je to godilo čuti.

“I Čačić i Bandić imaju političku bazu, a to je važno”, reći će naš sugovornik.

Svi s kojima smo razgovarali tvrde da do svibnja, do njegova izlaska iz zatvora, neće biti nikakvih formalnih okupljanja Čačićevih pristaša.

- Parlamentarni izbori su krajem iduće godine, nema razloga za žurbu. Sve ukazuje na to da se otvorio politički prostor u kojemu je politika mjerljiva veličina. Za iduće parlamentarne izbore sigurno će postojati stranka koja će popuniti taj politički prostor. Ali kako će se zvati i u kojoj će formi djelovati, to ćemo vidjeti nakon svibnja. Do svibnja nema nikakvih odluka - kaže nam Čačićev suradnik s kojim se bivši lider HNS-a družio tijekom vikenda.

Iz razgovora s ljudima koji su vidjeli Čačića tijekom vikenda može se zaključiti da on već sada ima program s kojim će izađi pred birače, dok će sve formalne odluke donijeti i objaviti tek po odsluženju zatvorske kazne.

Prema onome što smo čuli, Čačićeva je ideja da biračima ponudi programe čiji su rezultati mjerljivi i koji građanima mogu povećati kvalitetu života. Neće tu biti ideologije, jer Čačić smatra - kažu njegovi suradnici - da ideološke teme ne mogu biti glavni politički sadržaj i da građani više ne žele ideologije.

U HNS-u nisu zabrinuti činjenicom da se Čačić i dalje viđe s pojedinim članovima stranke, očito su odlučili ne pridavati tome pažnju.

- Nema pobune, nema raskola i nema razloga za brigu. Riječ je o pojedincima - poručuju iz vrha HNS-a u kojem su uvjereni da će Čačić svaki slobodni vikend iskoristiti kako bi privukao pažnju na sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 11:07