90% SU KATOLICI, ALI...

Čak 81 posto Hrvata: Crkva se ne smije petljati u rad Vlade!

Više od 90 posto Hrvata su vjernici, ali ne žele da se Crkva miješa u politiku, kaže sociološko istraživanje. Crkvu većinom vide kao moralni i duhovni putokaz
 Miščević/CROPIX

ZAGREB - Iako se oko 90 posto Hrvata izjašnjava katolicima, većina ih smatra da se Crkva ne bi smjela petljati u svjetovne posle i određivati Vladi kako da donosi zakone . Čak 81 posto građana Hrvatske smatra da vjerski vođe ne bi smjeli utjecati na rad Vlade, a manje od deset posto nas vjeruje da bi ipak trebali, pokazuje istraživanje koje su Branko Ančić i Siniša Zrinščak predstavili na nedavnom kongresu Hrvatskog sociološkog društva.

Bez utjecaja na izbore

Još više - čak 84 posto - misli da Crkva ne bi smjela utjecati na glasovanje na izborima. Istraživanje dvojice sociologa pod nazivom “Religija u javnoj sferi - analiza društvenih očekivanja” koristi rezultate nekoliko međunarodnih istraživanja, provedenih 2007. i 2008. godine. Najviše građana - njih 86 posto - smatra da je posao Crkve da odgaja ljude o vjeri, ali su jako podijeljeni oko pitanja koliko bi Crkva trebala biti uključena u javni život. Tek nešto više od 51 posto ispitanika smatra kako religijske organizacije postoje kako bi sudjelovale u javnom životu i zauzimale službeni stav o važnim društvenim pitanjima.

Istraživanja pokazuju da građani Crkvu doživljavaju kao moralni i duhovni putokaz te kao instituciju koja bi se trebala u većoj mjeri angažirati oko socijalnih problema i društvenih nepravdi.

Smisao života

Čak 70 posto građana Hrvatske smatra da Katolička crkva može dati odgovore na problem rastućih socijalnih razlika, ili na nezaposlenost (58 posto), a najmanje - ili samo 30 posto - vjeruje da je u redu da se Crkva direktno petlja u politiku tako da daje odgovore na politiku državne vlade.

SPECIJAL: Sve o posjeti pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Vrlo visok postotak Hrvata - njih 65 posto - smatra da Crkva može dati odgovore na pitanja o smislu života, a 55 posto ih vjeruje da može dati odgovor na moralne, kao i na probleme obiteljskog života. Hrvati su podijeljeni oko toga treba li se Crkvu pitati o pobačaju, izvanbračnim i istospolnim odnosima: 48 posto ih misli da Crkva može dati odgovore na pitanje pobačaja, a oko 51 posto vjeruje da može dati odgovore o pitanjima istospolnih i izvanbračnih odnosa.

To ne znači da se 48 posto ispitanih slaže da pobačaj treba zabraniti.

Nisu se usudili

U Hrvatskoj se nijedna vlada nije usudila zabraniti pobačaj. Nijedna stranka nije se otvoreno založila za zabranu pobačaja.

Hrvatski biskupi i ranije su u više navrata tražili zabranu pobačaja, kao i neke minorne radikalne udruge.

Kaptol može dati odgovor o abortusu?

Još 1991. Ružica Ćavar, predsjednica udruge Hrvatski pokret za život i obitelj, podnijela je UStavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o abortusu iz 1978.

HDZ se nije usudio mijenjati zakon, iako se na izbore 2003. išlo sa stavom da život počinje od začeća.

Zabrana abortusa je zadnji put spominjana prije dvije godine. -Nikoga se ne smije prisiljavati na takvo što. Ženama se ne smije braniti odluka-rekao je bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang, a Milinović potvrdio da se ženama mora dati izbor. 48 posto građana misli da Crkva može dati odgovor na to pitanje ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:53