SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Čelnici HDZ-a pet sati dogovarali kako će se braniti na sudu: Pravdat će se sa 'nismo znali'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Financijsko izvješće HDZ-a za prošlu godinu te strategija obrane koju će stranka primijeniti u predstojećem sudskom procesu koji se protiv nje vodi zbog novca iz crnih fondova - bile su danas glavne teme petosatne sjednice Predsjedništva HDZ-a. Tako je barem novinarima nakon sjednice kazala šefica stranke Jadranka Kosor.

- Objavit ćemo sve podatke o prihodima i rashodima. U HDZ-u će i dalje vladati racionalizacija - najavila je Kosor.

No, doznajemo, da je na financijsko izvješće primjedbi imao Ivan Šuker. Navodno je kazao kako izvješće nije prikladno napravljeno te da ga treba preraditi. Pritom je iznio i nekoliko prijedloga kako to treba učiniti.

Na sjednici se, kako je kazala Jadranka Kosor, najviše razgovaralo o onome što stranku čeka u sudskom postupku te je istaknula da im je obrana u ovom trenutku prioritet.

Sjednici HDZ-a nazočila su i dvojica njihovih odvjetnika Tomislav Penić i Davorin Budin, koji su vrh stranke izvijestili o strategiji koju će primijeniti na sudu. Izvori iz stranke kažu da će se obrana uglavnom temeljiti na starom HDZ-ovom opravdanju “nismo znali”. Naime, odvjetnici će na sudu, doznajemo, zastupati tezu kako nitko iz stranke nije mogao znati da taj novac nije zakonito stečen, kao i tezu da nisu svi bili upućeni u financije stranke.

Odvjetnici su navodno kazali i kako je najveći problem veliki broj svjedoka koji će se pojaviti u tom sudskom procesu, u kojem bi, primjerice, Ivan Jarnjak i Branko Bačić, bivši i sadašnji glavni tajnik stranke mogli biti u “sukobu interesa”. Naime, dok će Jarnjak biti svjedok optužbe, odnosno USKOK-a, Bačić će biti svjedok obrane, odnosno, HDZ-a.

Kao dobru stranu, doznajemo, odvjetnici su naveli podatak da se nigdje ne spominje odgovornost HDZ-a kao političke stranke, nego kao pravne osobe.

U središnjicu HDZ-a danas je stiglo i pismo Tomislava Karamarka, jednog od kandidata za šefa stranke, u kojem je on zatražio bolju organizaciju unutarstranačkih izbora. Istaknuo je kako je nedopustivo da samo jedna strana nadgleda izbore, a ostalim kandidatima je to uskraćeno.

- Nedopustivo je i da se glavno tajništvo stranke pretvara u servis jednog kandidata, umjesto da omogući ravnopravan tretman svih zainteresiranih stranačkih ljudi - požalio se Karamarko te dodao kako se “uskraćivanje korištenja stranačkih prostorija kandidatima” pokazalo apsurdnim i da već tjednima izaziva podsmijeh hrvatske javnosti. No, njegovo pismo nije izazvalo previše pozornosti.

Kosor je kazala kako su imali važnijih tema te da se pismo spominjalo pod točkom “razno”. Slično je prošao i zahtjev Darka Milinovića za otvaranje stranačkih prostorija. Milinović je kazao kako će njegov županijski ogranak u Ličko-senjskoj županiji otvoriti vrata svim kandidatima, bez obzira na odluku Predsjedništva. Na pitanje krše li se time donesena pravila oko izbora, Milinović je kazao kako treba “vidjeti krši li se time Statut, jer je jedino on bitan”.

Bilo je riječi i o pismu utemeljitelja stranke, u kojem je Đuro Perica zatražio da na izborni Sabor ide više izaslanika iz njihova tijela, no to, doznajemo, nije prihvaćeno.

Iako je sjednica potrajala pet sati, naši izvori kažu kako nije bilo nikakve bure, te da je sve bilo prilično isprazno. Kažu da su sjednicu obilježile sitne provokacije koje je Kosor najviše upućivala Andriji Hebrangu i Milinoviću, no, oni joj, doznajemo, nisu ostali dužni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:01