AGONIJA U SPLITU

‘Cijeli dan sam proplakala, pa on je naš ratni veteran, pogledajte gdje spava, zašto nikoga nije briga!?‘

‘Danima gledamo kako čovik leži u rupi na kartonima na zemlji pokriven dekama, a nikoga nije briga‘
 Čitateljica Slobodne Dalmacije

Dvije djelatnice jedne od ambulanta Dječjeg dispanzera nasuprot Školske poliklinike na Trgu Hrvatske bratske zajednice u Splitu primijetile su da je na dnu stepeništa, kojim se ulazi na gornje katove zgrade, jedan muškarac stvorio sklonište i mjesto za spavanje. Nakon što je beskućnik na očigled djelatnika i prolaznika tu proveo nekoliko dana zabrinute su kontaktirale redakciju Slobodne, piše Slobodna Dalmacija.

- Primijetila sam da tamo leži čovjek prošle subote. Nakon što sam ga i u ponedjeljak kada sam došla na posao uočila na istom mjestu razgovarala sam s njim i saznala da se radi o veteranu Četvrte gardijske brigade. Dala sam mu hrane i čaj, pa sam krenula nazivati one za koje mislim da bi mu mogli pomoći. Prvo sam zvala Udrugu Četvrte gardijske brigade koji su mi rekli da imaju smještaj u Sinju s 20 kreveta, ali da prethodno trebaju dobiti odobrenje Ministarstva hrvatskih branitelja.

image
Čitateljica Slobodne Dalmacije

Unatoč više poziva nisam uspjela uspostaviti kontakt ni s kim iz ministarstva pa sam nazvala veteransku bolnicu u Kninu. Tamo su mi kazali kako ga oni ne mogu primiti - priča sugovornica Slobodne.

Potom je nazivala nekoliko brojeva u Županiji, odjela i službi koji su zaduženi za branitelje, a koje je našla na internetu, ali joj se nitko nije javio. To je nije obeshrabrilo nego je nastavila tražiti potencijalni smještaj za beskućnika kojeg je gledala ispred svog radnog mjesta.

image
Čitateljica Slobodne Dalmacije

- Iz Udruge Most sam saznala da nemaju slobodnog smještaja, a od prenoćišta za beskoćnike u Kaštelima da je Splićanin koristio njihov smještaj, ali ga više ne žele primiti. Kod njih je napravio nered, a kako su oko nas obiteljske kuće ne žele dodatne probleme - kazala je.

Ne mogavši suzdržati suze, na kraju je novinarima rekla da je od zadnje adrese koja joj je pala na pamet, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Split, dobila odgovor da "znaju za slučaj, ali im je izbor sužen te da dotični beskućnik može doći do njih sutra u 9 ujutro kada primaju stranke".

image
Čitateljica Slobodne Dalmacije

- Jučer sam cijeli dan preplakala jer ne mogu vjerovati da nikoga nije briga. Upravo mu kuham čaj u nadi da se neće smrznuti - potresena cijelom situacijom rekla je na kraju.

Njena kolegica, jednako potresena, kazala je zašto nisu kontaktirali policiju.

- To je strašno, danima gledamo kako čovjek leži u rupi na kartonima na zemlji pokriven dekama, a nikoga nije briga. Nismo htjele zvati policiju jer se bojimo da će ga samo potjerati, pa će otići na drugo mjesto i onda mu nećemo pomoći ni ovo malo što mu damo jesti i skuhamo čaj - pojasnila je.

image
Čitateljica Slobodne Dalmacije

Nakon ove dramatične priče novinari Slobodne Dalmacije pokušali su o ovoj temi saznati više od djelatnika Udruge MoSt te prenoćišta za beskućnike u Kašteli Gomilici, kojim rukovodi Udruga sveti Jeronim. Djelatnik Udruge MoSt je u svojoj izjavi bio konkretan o razlozima zašto ne žele navedenu osobu u svom smještaju.

- On je određeno vrijeme bio korisnik našeg smještaja, ali smo bili prisiljeni udaljiti ga jer je u više navrata prijetio djelatnicima naše udruge. Napao je policajca koji je u udrugu došao smiriti ga, te općenito ponašao se na krajnje neprihvatljiv način što nas je prisililo da ga udaljimo iz udruge - ispričao je.

image
Čitateljica Slobodne Dalmacije

Od suzdržanog djelatnika prenoćišta u Kaštelima novinari su saznali da dotični beskućnik nije poštovao kućni red te da su bili prisiljeni izbaciti ga. Novinari Slobodne su poslali upit splitskoj podružnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, koja nije odgovorila do objave teksta.

Nadajući se pozitivnom ishodu ove nemile situacije, na kraju osjećamo dužnost osvijestiti odgovorne osobe i institucije da nitko ne zaslužuje u ovim hladnim danima spavati na otvorenome time dovodeći u opasnost svoje zdravlje i život, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:55