TUŽITELJSTVO U ŠOKU

Član Torcide OSLOBOĐEN za sramotni transparent. Sud: Nema dokaza da ga je postavio!

Odvjetnik optuženog u žalbi: Prije 15 godina pola Hrvatske bilo je ispisano takvim parolama, a DORH na to nije reagirao
 DalmacijaNews

SPLIT - Antonio Vujčić (24), nezaposleni elektroinstalater i član Torcide oslobođen je danas na Općinskom sudu u Splitu u ponovljenom suđenju odgovornosti za sudjelovanje u postavljanju transparenta "Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit" na nadvožnjak na Pujankama u srpnju 2010. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica Općinskog državnog odvjetništva ga je teretila da je "preko nadvožnjaka koji povezuje kotareve Brda i Pujanke, zajedno i dogovorno s još nepoznatim osobama, u nakani izazivanja bezobzirne nesnošljivosti prema pripadnicima sprskog naroda postavio transparent dimenzija 20 X 4 metra, a kojeg je s tim osobama izradio prethodnog dana u večernjim satima u garaži u Ulici Pujanke bb".

Vujčić je na prvomsuđenju kod suca Dinka Mešina osuđen na četiri mjeseca zatvora , no Županijski je sud tu presudu ukinuo i vratio je drugom sucu na ponovno odlučivanje. Ovaj je put sutkinja Marisa Matić ocijenila da nema dokaza da je Vujčić zaista i postavio transparent te ga je oslobodila odgovornosti za kazneno djelo širenja nacionalne mržnje.

Tužiteljstvo je, doznajemo, ostalo šokirano ovakvom presudom te su najavili žalbu. Da su se uistinu trudili da "širitelj mržnje" bude i osuđen govori i podatak da je u ponovljenom suđenju prvi put saslušan i policajac kojije prvi došao do saznanja o tome tko je transparent izradio i postavio.On je kazao da je to doznao od povjerljive osobe koju nije želio imenovati, a tužiteljstvo smatra da je njegov iskaz zakonit dokaz.

Također, smatrali su i da je vrlo jasno da je Vujčić postavio transparent obzirom na to da su u njegovom mobitelu nađene fotografije izrade transparenta, ali i fotografije na kojima se on vidi kako pozdravlja dižući visoko desnu ruku, zatim fotografija Hitlera, kukastog križa i grafita: "Mrzim crnčuge".

Mladićev odvjetnik Jadran Franceschi, pak, smatra da je ovime pravda zadovoljena, a u svojoj žalbi na osuđujuću prvu presudu je, među ostalim, naveo i da je "ovo prvi slučaj da se na području Splita neko procesuira radi slogana Srbe na vrbe".

- Prije 15 godina pola Hrvatske bilo je ispisano takvim parolama, a DORH na to nije reagirao. Radi se o istoj državi, istom području, istom sloganu. Da je država tad reagirala primjereno, mladost ne bi bila okružena idejom da je normalno da vrbe služe za vješanje osoba drugačijih krvnih zrnaca - napisao je Francheschi u svojoj uvaženoj žalbi.

Mladi Vujčić nije jučer želio komentirati presudu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:16