INCIDENT U SPLITU

Zbog transparenta 'Srbe na vrbe' osuđen na 4 mjeseca zatvora. Sudac: Osramotili ste sebe, svoju obitelj, grad i državu

 DalmacijaNews

SPLIT - Antonio Vujčić (24) osuđen je na Općinskom sudu u Splitu na četiri mjeseca zatvora zbog postavljanja transparenta "Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit" na nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata u Splitu u ljeto prošle godine, piše Slobodna Dalmacija .

Pritom je sudac Dinko Mešin osuđeniku rekao:

- "Ovim djelom nanijeli ste sramotu sebi, svojoj obitelji, čitavom gradu i državi. Prekršili ste Kazneni zakon, Ustav i sve međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava."

Natpis je bio postavljen na dan kada se odigravao početni susret Davis kupa u Splitu između Ivana Ljubičića i Novaka Đokovića.

U optužnom aktu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu navedeno je kako je Vujčić postavio natpis u nakani izazivanja bezobzirne nesnošljivosti prema pripadnicima srpskog naroda. Osuđen je za kazneno djelo rasne i druge diskriminacije.

Optuženi Vujčić je negirao počinjenje kaznenog djela. U njegovom mobitelu nađena je fotografija transparenta, a on je pojasnio kako je prolazio pokraj javne garaže na splitskom predjelu Pujanke kada je vidio kako više osoba postavljaju transparent.

Izvadio je mobitel i slikao ga, no osim sporne fotografije u mobitelu je imao snimke sebe kako pozdravlja dižući visoko desnu ruku, zatim fotografiju Hitlera, kukastog križa i grafita: mrzim crnčuge.

Sudac Mešin nije prihvatio njegovu obranu navodeći kako osobe koje su tajno izrađivale transparent ne bi dopustile slučajnom prolazniku da ga fotografira.

Vujčić je otprije osuđivan na uvjetnu kaznu za napad na policajca te mu je zato dosuđena zatvorska kazna viša od propisanog minimuma od 3 mjeseca zatvora.

Tužiteljstvo je tražilo 8 mjeseci zatvora tako da se očekuje kako će se žaliti na presudu.

Izvorni članak pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:02