SVI U STRANCI SU MISLILI DA JE ODUSTAO OD ČELNIKA SDSS-a

NE OBJAVLJIVAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Milanović iznenadio cijeli SDP: I Pupovac na listi za Bruxelles

Odluka premijera Zorana Milanovića da i Milorada Pupovca uvrsti na listu SDP-HNS-HSU za izbore za Europski parlament iznenadila je i članove Predsjedništva Socijaldemokratske partije Hrvatske. Još u ponedjeljak 11. ožujka - dan prije sjednice Predsjedništva SDP-a - nitko od članova stranačkog vrha nije znao za Pupovčevo uključivanje na izbornu listu.

U stvari, neki visokopozicionirani SDP-ovci znali su da se Milanović već duže vrijeme lomi oko odluke treba li koalirati s Miloradom Pupovcem, međutim posljednjih tjedana tu temu nitko više nije spominjao na neformalnim raspravama o sastavu buduće liste za europske izbore.

Na temelju toga Milanovićevi bliski suradnici pretpostavili su da se od svega odustalo i najnoviji rasplet potpuno ih je iznenadio, a dio je smatrao da je riječ o spinu.

Saborski mandati

Očito je riječ o procjeni da se na taj način povećavaju šanse za osvajanje najviše glasova, ali i o još jednom koraku u strateškoj suradnji SDP-a i SDSS-a.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine za manjinsku srpsku listu glasalo je 23 tisuće osoba, a sva tri saborska mandata osvojili su kandidati SDSS-a. Pretpostavlja se da će većina tih birača izići i na europske izbore i podržati listu SDP-HNS-HSU. Premda će Pupovac biti plasiran u drugom dijelu liste, dobije li najmanje deset posto glasova od (uglavnom) srpskih birača, mogao bi biti direktno izabran u Europski parlament.

Krajem prošle godine Vlada je donijela odluku da će se tijekom 2013. u Vukovaru uvesti dvojezičnost i svi službeni natpisi na javnim institucijama, policiji, pošti, kao i nazivi ulica i trgova bit će i na latinici i na ćirilici.

Srpska manjina

Isto tako, ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list kako su rezultati popisa stanovništva pokazali da u Hrvatskoj ima još dvadesetak općina u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva.

Razumije se da su Milorad Pupovac i SDSS podržali Vladinu politiku dvojezičnosti, a usput su pristali ne radikalizirati to pitanje, zalažući se za postupno uvođenje ćirilice.

Zoran Milanović držao se izrazito suzdržano tijekom prošlogodišnjeg sukoba između predsjednika Ive Josipovića i Milorada Pupovca. Iako nije komentirao njihov spor, bilo je jasno da Milanović ne namjerava podržati Josipovića.

Pobjeda u Vukovaru

Osim toga, veliki su izgledi da će SDSS na lokalnim izborima u Vukovaru podržati SDP-ova kandidata za gradonačelnika Željka Sabu, kao i da će te dvije stranke koalirati u još nekim sredinama.

Pobjeda u Vukovaru predstavlja jedan od glavnih izbornih ciljeva za Milanovića i SDP, a SDSS-ova potpora osigurala bi velik dio glasova pripadnika srpske zajednice.

Zanimljivo je i da će koalicijsku listu kandidata u ime HNS-a potpisati Radimir Čačić, čelnik na odlasku zbog služenja zatvorske kazne za smrt dvoje ljudi u Mađarskoj, jer će do službene predaje lista još biti predsjednik narodnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:43