U POSJETU SPECIJALCIMA VOJSKE SRBIJE

IZNENAĐENJE ZA HRVATSKOG MINISTRA OBRANE Kotromanoviću se hvalili puškom iz Kikaševa aviona

 Goran Mehkek / CROPIX

Susjedima ništa nećemo skrivati, odlučili su u Ministarstvu obrane Srbije te su dragom gostu iz Hrvatske, ministru obrane Anti Kotromanoviću, odlučili pokazati naoružanje koje koristi Specijalna brigada Vojske Srbije.

U jednu manju prostoriju rasprostrli su stol i na njega postavili desetak vrsta raznih dugih cijevi. Časnik srpske vojske o svakoj pušci Kotromanoviću je ponešto ispričao. Na žalost, na videosnimci Ministarstva obrane Srbije preskočen je dio kada Kotromanoviću predstavljaju južnoafričku pušku R4.

Ipak, sumnjamo da je srpski časnik hrvatskom ministru kazao da je riječ o pušci koju specijalci JNA, preteča današnje Specijalne brigade, zarobili 1991. na zagrebačkom Plesu te da je od milja zovu “Kikaš”. Da, riječ je pušci koju je hrvatski iseljenik Anton Kikaš zrakoplovom Uganda Airlinesa pokušao dostaviti Hrvatskoj početkom rata. Obavještajna služba JNA je doznala sve o toj pošiljci, u zrak su dignuti MIG-ovi te je avion spušten na Pleso.

Oko 18 tona oružja zaplijenili su upravo “niški specijalci” te je, umjesto u rukama Zbora narodne garde, završilo kod JNA. U avionu je među ostalim bilo i oko tisuću komada pušaka R4 s tromblonskim minama i streljivom. Puškama su opremljeni specijalci i zadržali su ih sve do današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:40