DEBAKL VUKOVARSKOG PROJEKTA

U 2,5 godine nisu pronašli ni lokaciju, prijete skupi penali

Memorandum je, kao i u slučaju Strabag, potpisao Damir Zagorščak

Pompozno najavljivanja gradnja plinske elektrane u Vukovaru, čija je vrijednost trebala biti 530 milijuna eura, mogla bi se pretvoriti u veliki međunarodni skandal.

Memorandum o razumijevanju za taj projekt potpisan je u travnju 2011. i neodoljivo podsjeća na slučaj najavljivane gradnje odlagališta otpada u istočnoj Slavoniji. Zbog tog, nikad započetog projekta i nevjerojatnih propusta u ugovoru, pet slavonskih gradova (među kojima i Vukovar) morat će austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher platiti 80 milijuna kuna.

Rok dvaput produljen

Memorandum je potpisao vukovarski gradonačelnik Željko Sabo s tvrtkom KTG AG iz Lugana. U njemu su navedene obveze obje strane: grad Vukovar, među ostalim, trebao je u roku od 120 dana osigurati lokaciju za gradnju plinske elektrane, veličine 50 tisuća metara četvornih te osnovati joint venture kompaniju KTG Vukovar koja bi, sa švicarskim partnerom, vodila posao na gradnji plinske elektrane kapaciteta 550 megavata. Ni jedno ni drugo, međutim, Grad nije učinio ni nakon 2,5 godine koliko je do danas prošlo. Kako hrvatski partner u projektu nije osigurao zemljište u predviđenom roku, bila su potpisana dva aneksa o produljenju tog roka.

Slijedi arbitraža

Međutim ni u tom, produljenom roku, koji je istekao 1. svibnja ove godine, zemljište nije osigurano. Zbog toga nije bilo moguće osnovati zajedničku tvrtku pa krivnja za propast projekta leži na hrvatskoj strani. Švicarcima na raspolaganju stoji međunarodna arbitraža koju su obje strane, suglasno, odredile u Švicarskoj.

- Memorandum je prije potpisivanja pregledao Damir Zagorščak, koji Grad zastupa u pravnim pitanjima - kaže Tomislav Džanak, uz Sabu drugi potpisnik tog dokumenta. Zagorščak je zastupao pet slavonskih gradova u izgubljenom sporu s Austrijancima što nas je stajalo 13 milijuna kuna a još čeka i plaćanje 80 milijuna kuna, penala.

Isti problem s elektranom je i u Zenici

Potpisnik Memoranduma o gradnji termoelektrane u Vukovaru sa švicarske je strane bio Branko Montenegro, kontroverzni poduzetnik iz Srbije koji živi u Švicarskoj. Tvrtka koju predstavlja, KTG iz Lugana, sličan posao vukovarskom počela je u Zenici 2008. godine. Branko Montenegro sljedeće je godine obznanio kako je kazahstanska tvrtka KTG, koju je zastupao, likvidirana pa posao u Zenici na gradnji plinske centrale nastavlja KTG iz Lugana. Međutim, Vlada Federacije BiH 2010. odbila je projekt i vratila ga na doradu a jedan od čelnika švicarske tvrtke priznaje kako ta tvrtka nema novca za početak gradnje termoelektrane u Zenici. Iako je cijeli posao na gradnji zeničke termoelektrane počeo prije više od pet godina, nije se maknuo s mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:35