OŠTRE KAZNE

Vukovarski SDP: Izbacite članove koji su USKOK-u prijavili gradonačelnika

 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Zbog toga što su USKOK-u prijavili svoje stranačke kolege - vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu i njegovog zamjenika Željka Pinjuha, vukovarski SDP, kojemu je na čelu upravo Pinjuh odlučio je zbog neposluha i aktivnosti u suprotnosti sa interesima stranke za petero svojih članova predložiti izbacivanje iz stranke, za dvije članice predložene su opomene, dok je osmi član pobunjeničkog tima pošteđen.

Prema tom prijedlogu iz stranke bi trebali biti isključeni Zdravko Dedić, Elvira Dejak, Vinko Erak, Dražen Nikolića i Saša Egić, opomene su namijenjene Sofiji Despotović i Jasmini Komlenić, dok je Martin Nikolić „oslobođen krivnje.“

Njih osmero, podsjetimo, prijavili su Sabu i Pinjuha da su protupravno uzimali novac prilikom organiziranja ljetovanja djece i odraslih iz vukovarskih socijalno ugroženih obitelji, čime su, prema navodima iz prijave, protupravno stekli više od pola milijuna kuna. Konkretno, pobunjeni SDP-ovci tvrde i to potkrjepljuju dokumentacijom da se za troškove osiguranja djece na ljetovanju naplaćivalo 120 kuna, iako je stvarni trošak trebao biti 7,20 kn.

Riječ je o 854 djece, a „zarada“ je pri tome bila 96.332 kune. U slučaju ljetovanja odraslih osoba iz socijalno ugroženih obitelji sporna je razlika između stvarnog troška i onoga koji je tim osobama naplatila agencija Vutours, inače u vlasništvu Pinjuhove kćerke. Prema navodima osmero SDP-ovaca tjedni polupansion stajao je 406 kuna po osobi, a agencija im je naplaćivala 1.380 kuna, čime je protupravno stečeno 440.122 kune.

- Ne možemo se pomiriti s činjenicom da je osoba koja tako visoko kotira u stranci, umiješana u kriminal. Strašno je što se zajedno s Pinjuhom okoristio novcem sirotinje, a sve to pod krinkom humanitarne akcije - kazali su “pobunjenici” za Jutarnji list, da bi istog dana kada je ta priča kod nas objavljena održana izvanredna sjednica SDP-a Vukovar na kojoj su donesene odluke s prijedlogom sankcija za „pobunjenike“, od kojih su troje vijećnici u GV-u Vukovara a jedan je županijski vijećnik.

- Iznenađen sam reakcijom, jer to nije dobro. Ali, nema veze, jer smatram da smo u pravu i da ćemo to dokazati u svojoj obrani pred Predsjedništvom stranke koje donosi konačnu odluku i uvjeren sam da nas neće izbaciti, jer za to nema razloga. Nismo mi nikakvi buntovnici, niti ovime ispunjavamo neke naše osobne ambicije, već želimo da se istraže radnje za koje sumnjamo da su kriminalne - rekao je Dedić.

Sabo je pak, nakon odluke GO SDP-a, izjavio da je DORH iste te navode već provjeravao i da nisu našli nikakve elemente kaznenog djela.

- U tri godine mandata bio sam pod raznim pritiscima i očekivanjima od strane pojedinaca koji su imali želje i ambicije da budu direktori. I među ovim članovima ima onih koji su imali neargumentirane ambicije i željeli su silno da budu direktori što im je na kraju omogućio HDZ. USKOK i DORH već su dva puta utvrdili da je sve rađeno po zakonu što očekujemo i ovaj put. Poslije tih istraga podignut ćemo sudske tužbe za klevetu - kazao je Sabo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:56