STRAŠNI KRIMINALAC

FOTKA - PROVJERITI ČIJA JE!!!UBOJICA, LOPOV I SILOVATELJ TUŽIO DRŽAVU ‘Ubojica sam, ali niste mi trebali rezati prste pilom’

Strašni Igor Svetec tuži Hrvatsku za 829 tisuća kuna zbog nesreće u Lepoglavi

Igor Svetec (41), koji je iza rešetaka proveo 15 godina zbog ubojstva i pljačke starice, a nedavno je osuđen na još tri godine zbog silovanja vlastite djevojke, tuži Republiku Hrvatsku i traži 829.000 kuna plus kamate i doživotnu rentu zbog ozljede koju je u zatvorskoj radionici u Lepoglavi zadobio još 2001.

Svetec je iz zatvora 21. siječnja 2004. poslao Općinskom građanskom sudu u Zagrebu stručno korektnim pravnim rječnikom sačinjenu tužbu protiv Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav, Kaznionice u Lepoglavi. Na tri stranice ispisane sitnim, besprijekorno čistim tehničkim rukopisom stoji da ga je 22. siječnja 2001. u 13.10 sati, pri kraju radne smjene u drvnom pogonu zatvora u Lepoglavi - teško ozlijedio cirkular.

- Kružna pila zahvatila mi je lijevu šaku i gotovo mi odrezala prste. Spasili su ih kirurzi u Varaždinu, ali ostao mi je trajni defekt, utoliko teži jer sam ljevak. Danas sam nesposoban za bilo kakav fizički rad, a i patim od psihičkih problema. Prije sam konobario, a sada kad primim “tacnu” ispadne mi. Stekao sam zanimanje računalni operater, ali ne mogu s deset prstiju tipkati. Ozlijeđena ruka mi je i nagrđena, a kad ljudima objašnjavam kako sam stradao, moram spomenuti gdje se to dogodilo.

Na fotografiji: Igor Svetec pozira u zahodu u Lepoglavi. Kažu da mu je jako neugodno što mora govoriti da je bio u zatvoru i da to krši njegova ustavna prava

Mnogi me nakon saznanja da sam bio u zatvoru počinju izbjegavati. Pretrpio sam teške bolove, a nakon ozljede zatvorski me sustav tretirao nekorektno. Kršena su moja ustavna i ljudska prava, žali se Igor Svetec.

U Lepoglavi je bio zbog teškog ubojstva u stanu na zagrebačkim Srednjacima. Zajedno s prijateljem Daliborom Bađunom ubio je njegovu 69-godišnju rođakinju Zdenku Glavačević. Osuđen je na 15 godina zatvora jer je nedvojbeno dokazano da je bio tvorac plana u sklopu kojeg su 16. ožujka 1997. njih dvojica brutalno zatukli staricu i iz njezina stana uzeli novac i nešto vrijednosti koje su još isto poslijepodne prodali.

Tijekom odsluženja kazne Sveteca su više puta selili iz kaznionice u kaznionicu. Tako je osim u Lepoglavi, služio u Sisku i u Gospiću. Posvuda ga prate problemi, stegovni postupci, kazne. Odbija naredbe pravosudnih policajaca, šalje pritužbe na uvjete u zatvorima. U svibnju 2001. počinje štrajk glađu, a u rukom pisanoj, ovaj put nečitkoj, izjavi spominje da je izvrgnut brojnim nezakonitom postupcima uprave zatvora. Ta je izjava očito pisana desnom rukom, s obzirom na to da mu je lijeva, primarna, u to vrijeme još uvijek bila imobilizirana zbog teške ozljede na cirkularu.

Godine su prolazile, a spis “Svetec protiv RH” pripao je Općinskom radnom sudu u Zagrebu, jer se nesreća dogodila na radu.

Provedena je i inspekcija na mjestu nesreće, u pogonu za obradu drva. Inspektor rada ustanovio je da radni stroj na kojem se tužitelj ozlijedio nije ispunjavao sve odredbe Zakona o zaštiti na radu. Svjedok nesreće, zatvorenik B. J., potvrdio je da se nesreća dogodila onako kako ju je Svetec opisao. Prste mu je cirkular zahvatio pred kraj rada, u trenutku kada je obavljao radnju “krajčanja uklade vrata vitrine”.

Što se tiče tražene odštete, Svetec u tužbi smatra da za fizičke bolove zaslužuje 350.000 kuna, a još toliko za strah i sve što mu se događalo nakon nesreće. Tražio je i 1000 kuna za svaki mjesec do kraja odsluženja kazne (ukupno 129 tisuća kuna), ali i doživotnu rentu jer nesposoban za rad.

Izašao iz zatvora i silovao djevojku

Nakon izlaska na slobodu, Svetec je započeo novi život. Uspijevao je u Zagrebu dobiti povremene poslove i pomalo se resocijalizirati. Pronašao je djevojku i činilo se da stvari idu na bolje, a onda, u noći na 4. kolovoza 2012. u stanu u Zagrebu što ga je Svetec povremeno dijelio s tadašnjom partnericom, stari je znanac policije počinio novi zločin. Prebio je i brutalno silovao djevojku, a zločin je snimio videokamerom. Užasni snimak pregledali su sudac Ivan Turudić, suci porotnici, Svetecov odvjetnik Alen Milinković, zapisničarka, zamjenica općinskog državnog odvjetnika i informatičar Županijskog suda na ročištu 7. svibnja ove godine. Svetec je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Na slobodi čeka žalbeni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:33