APSURDNI SLUČAJ

Najam prostora 0 kuna, PDV na to 51.700 kuna!

Udruga brine o 170 djece s poremećajem hiperaktivnosti, disleksijom, disgrafijom i drugim poremećajima

ZAGREB - PDV na iznos od nula kuna u Hrvatskoj iznosi 51.700 kuna godišnje.

To je izračunala Porezna uprava: toliko bi, naime, Udruga ADHD i ja iz Dugog Sela, prema odluci Porezne uprave, trebala platiti PDV na najam prostora za koji im je najamnina - besplatna.

Apsurdni slučaj vodstvo Udruge, koja skrbi o 170 djece s poremećajem hiperaktivnosti, disleksijom, disgrafijom i drugim poremećajima, pokušava riješiti već godinu i pol, ali bez uspjeha.

- Od osnutka radimo u neadekvatnim uvjetima, u prostoru od 48 četvornih metara, u kojemu stručnjaci ne mogu raditi s djetetom jedan na jedan, a o grupnom radu ili roditeljskom sastanku da niti ne govorim - priča predsjednica Sandra Geri.

Prostor zjapio prazan

Prije gotovo dvije godine saznala je da u Dugom Selu postoji prazni prostor od 370 četvornih metara u vlasništvu trgovačkog centra Agram iz Osijeka i, posredno, Hypo banke. Kontaktirala ih je i, na opće iznenađenje, vlasnici su odmah pristali besplatno Udruzi iznajmiti prostor.

- Riječ je o prostoru koji već godinama pokušavaju prodati, pa im odgovara da ga netko koristi i održava do prodaje - objasnila je Geri.

Vrlo su brzo sastavili prijedlog ugovora u kojemu je navedeno da će “primatelj prostora na ime korištenja plaćati samo participaciju stvarnih troškova (troškove električne energije, grijanja, vode, telefona i sličnog) koji terete navedeni prostor, bez daljnje naknade”. Udruga se obvezuje nadoknaditi i eventualnu štetu koja nastane korištenjem te redovno održavati prostor.

Ugovor pa razočaranje

- Možete zamisliti naš šok kad nam je iz Porezne uprave stiglo rješenje da moramo godišnje plaćati 51.700 kuna PDV-a na najamninu koja ne postoji - priča Geri.

U rješenju su porezni stručnjaci izračunali da je tržišna vrijednost najamnine četvornog metra toga prostora nešto viša od 50 kuna mjesečno. Množenjem s 370 četvornih metara, 12 mjeseci i 23 posto, koliko iznosi PDV, došli su do 51.700 kuna.

- Mislila sam da je to neka pogreška. Nazvala sam ih i objasnila da mi nećemo plaćati najamninu te da ne može postojati PDV na nešto što ne postoji. No, rekli su mi da je zakonska regulativa drugačija - ispričala je.

Pismo i molbe

Odmah je pisala Središnjem uredu Porezne uprave, a državni tajnik mr. Ivica Mladineo odgovorio joj je da najam poslovnih prostora nije oslobođen plaćanja PDV-a jer se takav najam smatra “oporezivom isporukom dobara”.

Kako su nam taj nerazumljivi jezik pokušali prevesti stručnjaci, to što će Udruga plaćati režije i redovno održavati prostor smatra se naknadom vlasniku za korištenje prostora, pa se ovdje radi o razmjeni nenovčanih dobara na koju se plaća PDV.

- I dalje sam mislila kako je to preapsurdno da bi bilo istinito, pa sam se obratila za pomoć brojnim institucijama, među kojima i Uredu predsjednika Ive Josipovića. Oni su zatražili objašnjenje od ministra financija Ivana Šukera, koji im je odgovorio isto što i mr. Mladineo nama - rekla je predsjednica Geri te dodala da ni na koji način ne mogu namaknuti 52.000 kuna za PDV. Kao i većina nevladinih udruga, jedva skupe novac za redovno funkcioniranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:25