JAVILI IM ODOZGO

Panika među štedišama: Kaptol podigao 450.000 eura iz Karlovačke banke

Glasnogovornik Franc: O novcu Zagrebačke nadbiskupije brine Ekonomsko vijeće koje je dužno paziti da se tim sredstvima upravlja odgovorno
Zagreb, 011109.Povodom blagdana Svih svetih mnogobrojni Zagrepcani obilaze gradska groblja kako bi se prisjetili najmilijih koji vise nisu medju nama i na njihovim grobovima zapalili svijece i polozili cvijece. Na slici: Kardinal Josip Bozanic odrzao je misu u crkvi Krista kralja.Foto Marko Miscevic/ CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Iako su depoziti štediša osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i iako je viceguverner HNB-a Davor Holjevac nekoliko puta istaknuo da je hrvatski bakarski sustav stabilan te da nema mjesta panici, propast Credo banke i izjava drugog čovjeka HNB-a “o četiri banke pod nadzorom”, mnoge je štediše natjerala na oprez.

Na 120 sekundi deblokirali Credo banku: S računa uzeli 9 milijuna kuna, štedišama nije ostalo ništa

Tako se jučer proširila informacije da je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić podignuo iz Karlovačke banke 450.000 eura. Odjednom. Kaptol je to demantirao, ali onda je utvrđeno da novac nije podigao Bozanić nego - Ured zagrebačke nadbiskupije.

U Karlovačkoj banci nisu htjeli komentirati te informacije.

Odgovor s Kaptola

U Odjelu za odnose s javnošću Karlovačke banke rekli su nam da bilo kakve slične informacije spadaju u poslovnu tajnu te kako to ne žele komentirati.

O vezi Zagrebačke nadbiskupije i Karlovačke banke mediji su pisali još u travnju ove godine, objavivši da Crkva u toj banci ima hibridni depozit od 20 milijuna kuna.

- Kardinal nema privatnih računa u Karlovačkoj banci. Niti je ulagao niti podizao novac iz te banke - izjavio je Zvonko Franc, glasnogovornik Nadbiskupije zagrebačke.

Upitan je li Zagrebačka nadbiskupija ta koja je povukla spomenutu svotu sa svojih računa u Karlovačkoj banci, Franc je odgovorio:

- Što se tiče materijalnih dobara Crkve, pa tako i financijskih sredstava Zagrebačke nadbiskupije, o njima brigu vodi Ekonomsko vijeće Zagrebačke nadbiskupije koje je dužno paziti da se tim sredstvima odgovorno upravlja na dobro cijele crkvene zajednice.

Neslužbeno doznajemo da su četirima bankama, Karlovačkoj banci, Nava banci, Banci Kovanica i varaždinskoj Vabi posljednjih dana pojačane najave za isplate štednih uloga te da se određeni broj klijenata tih banaka došao raspitivati u druge, veće banke oko uvjeta otvaranja računa, visini kamata na štednju i drugim bankarskim proizvodima.

Reakcija štediša

Takva reakcija mogla se očekivati, ali i panika je najgore što se može dogoditi u ovakvoj situaciji - slažu se ekonomski analitičari - s obzirom na to da sav bankarski sustav zapravo počiva na povjerenju.

Do kolapsa u bankama doći će ako dođe do masovnog odlaska klijenata. Da je izjava viceguvernera Holjevca, ma koliko ona bila zasnovana na činjenicama, dodatno otežala ionako tešku situaciju znaju i u uredima za odnose s medijima navedenih banaka, koji se trude što je moguće više umanjiti štetu.

Banke u problemu

Tako iz Nava banke poručuju kako nisu dio grupe banaka kojima je adekvatnost kapitala kritično niska te da početkom prosinca čak planiraju povećati temeljni kapital za 15 milijuna kuna.

U Karlovačkoj banci kažu da sasvim normalno rade svoj posao te da su u jamstveni kapital uložili više od 80 milijuna kuna.

U Banci Kovanica tvrde da posluju stabilno i likvidno te da su u posljednjih godinu dana banku dokapitalizirali sa 96 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:23