JEDNAKI I JEDNAKIJI

Na 120 sekundi deblokirali Credo banku: S računa uzeli 9 milijuna kuna, štedišama nije ostalo ništa

Novac su podigle Istarska kreditna banka, Jadranska banka Šibenik i jedan investicijski fond
Split, 231111.Zbog loseg poslovanja Savjet HNB-a je odlucio oduzeti odobrenje za rad Credo banci iz Splita, te se nad bankom pokrece prisilna likvidacija. Jutros su ispred poslovnice banke u ulici Slobode gradjani pokusali doci do vise informacija ali je banka bila zatvorena a na vratima je bila obavijest o likvidaciji. Depoziti stedisa su osigurani od Drzavne agencije za osiguranje stednih uloga i bit ce isplaceni vlasnicima.Na slici gradjani ispred poslovnice Credo banke u ulici Slobode.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

Dva puta po jednu minutu bilo je dovoljno da dvije banke i jedan investicijski fond - Istarska kreditna banka, Jadranska banka Šibenik i investicijski fond u potpunosti očiste račun posrnule Credo banke , na kojemu poslije toga nije ostala niti jedna kuna!

Dogodilo se to nakon što je Hrvatska narodna banka odlučila da Credo banka ide u prisilnu likvidaciju i kad joj je blokiran račun, pa s njega više nitko nije mogao podizati novac. Zbunjeni štediše i komitenti dolazili su na vrata poslovnica, no svi su bili otpravljeni riječima da novac ne mogu podići i da će sve daljnje informacije dobiti od HNB-a i DAB-a.

Očito ne baš svi. Hanfa je jučer poslijepodne objavila kako je, unatoč blokadi računa Credo banke, “provedena naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna, koje su na naplatu dostavile dvije banke i jedno investicijsko društvo, čime su u potpunosti skinuta raspoloživa sredstva s računa Credo banke Split”. Hanfa, naravno, nije objavila nazive “sretnika” koji su došli do novca, no neslužbeno smo to doznali.

Hanfa i njezin šef Ante Samodol bune se jer je tako s računa banke skinut i sav novac klijenata Abacus brokera Zagreb, koji je trebao biti izuzet od ovrhe, likvidacije i stečaja banke. Tu nije riječ o novcu brokerske kuće ili banke, nego o novcu klijenata, pohranjenom na posebnom računu, koji nije smio biti isplaćen, smatraju u Hanfi, i koji bi trebao biti izuzet od ovrhe, likvidacije i stečaja. Petar Brkić, član Uprave Abacus brokera, kaže kako je riječ o novcu više od 2000 njihovih klijenata, uglavnom građana, te se nada da HNB ima neki plan za rješenje problema.

Većina ljudi misli kako je ovo podizanje novca na koje je Hanfa reagirala “čista pljačka” koja jednostavno priziva oštre sankcije i kontrole državnih institucija. Međutim, drugo je tumačenje da je dopušteno odblokirati i isprazniti blokirani račun banke ako je vjerovnik stigao po novac s pravovaljanim instrumentima osiguranja, poput spomenutih mjenica. Iz HNB-a nam je poslijepodne stiglo objašnjenje da je HNB provela naplatu mjenica i ovrhu po nalogu Fine, do visine raspoloživih sredstava, u skladu s propisima.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:25