MENADŽERSKI UGOVORI U PROPALOJ TVRTKI

Članovi Uprave TLM-a u stečajnom postupku traže milijunske bonuse

 Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Za prvo stečajno ročište šibenskog TLM Aluminiuma koje će se održati 9. ožujka na zadarskom Trgovačkom sudu brojni vjerovnici prijavili su potraživanja u ukupnom iznosu od čak 1,6 milijardi kuna. Najveći dio potraživanja odnosi se na banke koje su u TLM proteklih godina plasirale svoje kredite, a među vjerovnicima su na temelju neisplaćenih plaća i donedavni članovi Uprave. Prema podacima objavljenim na službenim internetskim stranicama Trgovačkog suda, četiri bivša člana Uprave koji su imali menadžerske ugovore u ovom stečajnom postupku potražuju više od šest milijuna kuna.

Oštećeno 472 radnika

Među njima je, sa 3,2 milijuna kuna, rekorder Branimir Lepur, nekadašnji savjetnik bivšeg ruskog vlasnika Igora Shamisa. Nadalje, član Uprave Tonći Kandido prijavio je tražbinu od 1,7 milijuna kuna, Stipe Grubišić potražuje 900 tisuća kuna, a Mira Ćule 303 tisuće kuna. Inače, još desetorica zaposlenika TLM-a imali su menadžerske ugovore i njihova ukupna potraživanja “teška” su oko dva milijuna kuna.

- Sramotno je i paradoksalno da milijunski novac potražuju ljudi koji su svojom poslovnom politikom TLM odveli u stečaj. Znali smo da članovi Uprave imaju menadžerske ugovore s ogromnim iznosima, ali nismo mogli doći do podataka. Sada su u ovom stečajnom postupku na vidjelo izašle visine tih ugovora, no ostaje nejasno tko im je odobrio tako enormne iznose - rekao je Zdravko Burazer, predsjednik HSM-a i čelnik TLM-ova sindikata.

Kroz stečajna ročišta pokušat će se namiriti i 472 radnika TLM-a koji su trenutno na Zavodu za zapošljavanje i čekaju skorašnje pokretanje proizvodnje nakon što je slovenski Impol uzeo bivšu Valjaonicu u najam. Na konto neisplaćenih plaća radnička potraživanja dosegnula su 46 milijuna kuna.

Istražuje ih policija

Inače, kako doznajemo u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj, inspektori krim-policije već dva mjeseca provode opsežno kriminalističko istraživanje oko poslovanja TLM Aluminiuma za vlasničkog mandata Rusa Igora Shamisa i njegova prethodnika Marka Pejčinoskog, austrijskog poduzetnika makedonskog podrijetla. Za mandata tog dvojca, u zadnje četiri četiri godine, gubici TLM-a dosegnuli su oko 450 milijuna kuna. Postoji li njihova kaznena odgovornost za ovako loše poslovanje koje je na kraju dovelo do stečaja, kao i odgovornost menadžera TLM-a koji sada potražuju milijunske iznose, pokazat će istraga šibenske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:47