KAKO SU TADIĆ, MARKETIĆ I DRMIĆ SKUPLJALI MITO

'Dali su nam 120 tisuća eura za Glavaša. 50 tisuća ćemo uzeti za sebe'

Spekulira se da je i Vladimir, osim Stipe Mesića, znao za akciju
 Vlado Kos/Cropix

OSIJEK, ZAGREB - Direktor osječke građevinske tvrtke Osijek-Koteks, Drago Tadić, koji je u petak bio priveden na obavijesni razgovor u zgradu PU osječko-baranjske te kojemu su istražitelji gotovo 7 sati pretraživali obiteljsku kuću i automobil istoga je dana pušten kući. Jučer je s prijateljima viđen na osječkoj špici u kafiću 054 . - Policija je bila korektna, sve je trajalo 40-tak minuta - kratko je izjavio Tadić . Rekao je da je zbog cijele situacije koja se oko njega posljednjih dana događa vlasnicima tvrtke Osijek-Koteks ponudio ostavku na mjesto direktora, no da oni to nisu prihvatili.

Pet osoba u fokusu

U fokusu istrage oko pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, s ciljem da se isposluje povoljan ishod žalbe Branimira Glavaša - u međuvremenu pravomoćno osuđenog na osam godina zatvor zbog ratnih zločina - nalaze se uz Tadića još četiri osobe: to su Tadićeva supruga Božica Tadić Ćavar, ravnateljica Prve gimnazije u Osijeku; Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a; Sanja Marketić, zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije, i splitski poduzetnik Srećko Jurjević.

Je li Pašalić umiješan

Svi oni u petak su dali iskaz policiji, a kako doznajemo tereti ih se zbog udruživanje radi činjenja kaznenog djela, što se u javnosti inače naziva stvaranjem zločinačke organizacije. U odvojenim iskazima Marketić i Drmić željeli su se prikazati žrtvama iznude, rekavši policiji da ih je Srećko Jurjević reketario. Jurjević je inače poslovni partner Drage Tadića, direktora Osijek-Koteksa. Istraga ima informaciju da je osim 70.000 eura skupljenih za pokušaj podmićivanja u igri bilo još 50.000 eura koje je navodno dao drugi Tadićev poslovni partner, Petar Pripuz. No, Pripuz nije obuhvaćen istragom. Petar Pripuz je negirao investiciju. Drago Tadić vrlo je blizak s Vladimirom Šeksom. Spekulira se da je za akciju, osim Stjepana Mesića, morao znati i Šeks. Iako istraga nema spoznaja da su akteri pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda do njih uspjeli i doći, zabilježeni su kontakti Ivića Pašalića sa sucem Vrhovnog suda, Antom Potrebicom. Pašalić i Tadić također su u dugogodišnjim bliskim odnosima.

Fuchs: Pomno pratim Božicu Tadić

Za sada znamo samo to da je gospođa Božica Tadić Ćavar bila pozvana na obavijesni razgovor. O čemu se razgovaralo, nije nam poznato. Pomno pratimo situaciju i čim budemo imali bilo kakavih indicija da je došlo do kršenja zakona, u školu ćemo poslati prosvjetnu inspekciju - odgovorio je jučer ministar obrazovanja Radovan Fuchs na naš upit hoće li razriješiti ravnateljicu I. gimnazije u Osijeku. ( I. Kalogjera-Brkić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:01