HEROJ KOJI TO NE ŽELI BITI

Der Standard: 'General Ante Gotovina više nije ikona desnice'

Pakostane, Zadar, 211112.Nakon sinocnjeg slavlja u rodnim Pakostanima, general Ante Gotovina povukao se sa suprugom Dunjom u svoju novoizgradjenu vilu pred kojom ga je cijelo jutro cekao velik broj novinara u nadi da ce im dati izjavu. General je okupljenim novinarima poslao kolace, a kasnije i nesto sira i kulena. Oko 14 sati Ante Gotovina je u pratnji supruge, odvjetnika Luke Misetica i jos nekoliko prijatelja izasao iz kuce i popricao sa okupljenim novinarima.Na fotografiji: Ante Gotovina s novinarima.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

BEČ - U gostujućoj kolumni, bečki dnevnik Der Standard objavio je komentar Nine Brnade pod naslovom ‘Ante Gotovina: Heroj koji to ne želi biti’.

- Svi su vjerovali da znaju tko je Ante Gotovina: Hrabri ratnik i neprijatelj Srba. Njegovi portreti iz ratnih dana, u uniformi i sa strogim pogledom, krasili su zidove i stupove diljem Hrvatske. U poslijeratnim godinama ove slike dosegle su status ikone, piše Der Standard.

Dnevnik piše kako je Gotovina postao nacionalni svetac, što je razlog zašto ga je nakon oslobađajuće presude u Haagu dočekala gomila koja je pjevala nacionalističke pjesme, dok su mladi na društvenim mrežama pisali ‘Generale, čekamo na Vaša naređenja’.

No, očekivanja euforične mase Gotovina nije ispunio. Prilikom obraćanja javnosti na Zagrebačkom glavnom trgu nije izvikivao nikakve vojničke parole niti je zauzeo arogantni stav pobjednika. Zahvalio se predsjedniku i premijeru, dvojici socijaldemokrata koji su predstavljali baba-roge većini okupljenih. Gomila je ‘pozdravila’ Gotovinine riječi ‘koncertom’ od zvižduka. Gotovina se nije dao smesti i poručio: “Rat pripada prošlosti, okrenimo se svi budućnosti,” piše Der Standard.

Dva dana kasnije, ističe dnevnik, Gotovina je pozvao izbjegle Srbe da se vrate svojim domovima. I dok Gotovini poklonici uzvikuju moto ‘Hrvatska Hrvatima’, Gotovina propagira jednu multikulturalnu hrvatsku, koja bi trebala biti dom svim njenim građanima, bilo Mađarima, Talijanima, Rusima ili Srbima. Čak i nove slike generala su znakovite: Više nije general sa strogim pogledom, naprotiv, toplo i iskreno smije se pred kamerama. Sve to ukazuje, piše Der Standard, kako je Gotovina samo bio bio platno na koje se projicirao deklarirani nacionalizam.

Desnica se ponaša kao da se ništa od toga ne događa. Kao da je Gotovina još uvijek ona stara idealna slika hrvatske desnice. Ali ta im ikona sad izmiče iz ruku, zaključuje Der Standard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:05