'USAMLJENOST SRBIJE'

Der Standard: Mnoge tempirane bombe otkucavaju na Balkanu!

 AP Photo/Darko Vojinovic

BEČ - Bečki dnevnik Der Standard objavio je komentar uglednog austrijskog komentatora i publicista Paula Lendvaija, pod naslovom ‘Usamljenost Srbije’, u kojem se osvrće na oslobađajuće presude hrvatskim generalima i bivšem kosovskom premijeru.

- Oslobađajuća presuda Haškog suda za oba nekadašnja hrvatska generala, te oslobađanje nekadašnjeg premijera Kosova nakon samo nekoliko dana, prouzrokovali su otvoreno ogorčenje u Srbiji, piše Lendvai.

- Jedino poznati borci za ljudska prava poput Nataše Kandić u Beogradu i Žarka Puhovskog kritiziraju temelje za presude, kao i okolnosti, u kojima su dvoje sudaca apelacijskog vijeća bili preglasani od strane trojice.

Lendvai potom citira dugogodišnjeg UN-ovog stručnjaka Davida Harlanda, koji je bio u Bosni između 1993. i 1998., te u Prištini 2008. U članku za New York Times, Harland je pričao o ‘selektivnoj pravdi’. Pozivajući se na svoja vlastita iskustva iz Bosne, Hrvatske i Kosova, Harland je ustanovio: ‘Srbi su počinili mnoge od najgorih zločina u ratu, no nisu bili jedini, i niti je ispravno niti je korisno da jedini snose odgovornost’.

- To što su nedavno postignuti napretci u teškom dijalogu ismeđu Srbije i Kosova, ne bi smjelo zasjeniti dugoročne političke posljedice gubitka vjerodostojnosti Haškog tribunala, tvrdi Lendvai.

Podsjeća i na upozorenje povjesničara Holma Sundhausena, da je za povijest ratova na području bivše Jugoslavije vrijeme jednoznačnosti završilo. Stari tabui nadopunjavaju se novima, i nije preostalo mnogo ‘sigurnih’ pitanja.

- Moramo se složiti sa Sundhausenom da će hvatanje u koštac s nejverojatnom količinom izvora o povijesti Jugoslavije i ratova nakon njenog raspada biti ‘posao stoljeća’.

No političari, tvrdi Lendvai, moraju djelovati već danas. Baš zato ne treba paušalno pripisati odgovornost za ratne ekscese vodstvu jedne nacije, a pogotovo ne jednoj naciji.

- Mnoge tempirane bombe danas otkucavaju na Balkanu, od Kosova i južne Srbije do Makedonije i Bosne. Stoga se ne bi trebali samo pravnici, već i EU političari, a prvenstveno predstavnici političkih klasa u ovom području, pridržavati savjeta često citiranog stručnjaka Harlanda o podjeli odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:49