PROCURIO DOKUMENT

Devet aktualnih ministara u Registru branitelja

 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Policija i MORH pokrenuli su hitnu istragu protiv osoba koje su objavile tajne podatke iz kojih se može doznati čija su sve imena na popisu 501.666 branitelja.

- Onaj tko je objavio Registar počinio je više kaznenih djela i prijeti mu zatvor - poručuju iz Vlade.

Prema podacima koje je Novi list provjerio u registru te u kombinaciji s dosad javno objavljenim podacima, članovi Vlade zajedno imaju 73 mjeseca ili nešto više od šest godina braniteljskog staža.

Pola od toga otpada na ministre-liječnike, kojima je radni staž za vrijeme rata po odluci Ministarstva ubrojen u braniteljski.

Branitelji su bili ministri Darko Milinović, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božidar Pankretić, Božidar Kalmeta, Damir Bajs, Ivan Šimonović, Radovan Fuchs i Tomislav Ivić, prenosi Novi list.

Premijerka Jadranka Kosor nije u braniteljskom registru. Spominju se i imena Tomislava Karamarka i Branka Vukelića, ali nitko od njih nije ratovao na matičnim područjima.

Najduži staž od ministara obrane imao je Gojko Šušak i to od 4. ožujka 1991. do 30. lipnja 1996. godine.

Kako je istražio Jutarnji, jedna ili više osoba su 29. ožujka na serveru u Kanzasu u Sjedinjenim Američkim Državama za 6 američka dolara zakupili prazan prostor i registrirali domenu registarbranitelja.com . Vlasnik tog servera, odnosno računala na kojoj je ova domena registrirana je tvrtka Invisihosting.

Predsjednik Invisihostinga Matthew Schiros za Index je rekao kako nikada ne daju informacije o svojim klijentima.

- Nikad ne dajemo informacije o svojim klijentima, a posebno ne agentima stranih država. Nekoliko puta nas je zvao i Scotland Yard ali smo ih odbili – rekao je Schiros.

Riječ je o provideru koji daje komercijalnu uslugu zakupa slobodnog prostora i orijentiran je, prema podacima na njihovoj internet stranici, na promicanje slobode govora te zainteresiranima potpuno anonimno omogućuje kreiranje web stranica.

Na svojoj internet stranici nude tri hosting paketa pod nazivima - NSA, FBI i CIA. Naš sugovornik smatra kako su zakupili paket CIA sa 5 gigabajta slobodnog prostora, što je za ovaj registar sasvim dovoljno, platili 6 dolara.

Činjenica da je, zasad nepoznata osoba, ili više njih zakupila prostor na serveru u Kanzasu ukazuje da su bili svjesni kako njihova stranica mogla biti odmah ugašena ukoliko bi bila registrirana na nekom serveru u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:10