DETALJI BIOGRAFIJE

DIPLOMATSKA NEJASNOĆA Ured predsjednice otkrio gdje je Kolinda Grabar-Kitarović bila 1992.

 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović je u vrijeme priznanja Republike Hrvatske stažirala u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti, kazao je za Dnevnik.hr Luka Đurić, glasnogovornik Predsjednice Republike.

Prema riječima glasnogovornika, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u Ministarstvu znanosti i tehnologije počela stažirati u siječnju 1992. godine, tako da je 15. siječnja (kada su Hrvatsku priznale sve zemlje članice Europske zajednice), bila u međunarodnom odjelu toga Ministarstva.

U travnju iste godine javila se na javni natječaj, nakon čega se i zaposlila u Ministarstvu znanosti, također u međunarodnom odjelu.

Naime, Kolinda Grabar-Kitarović je u svom govoru u nedjelju na svečanosti povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, između ostalog pozdravila i "svakog hrvatskog diplomata i diplomatkinju", s kojima je "imala čast raditi u to vrijeme, koji su se toliko zdušno borili za našu samostalnost i neovisnost". Iz te se rečenice izrodila javna polemika, jer se iz njenog službenog životopisa objavljenom na stranicama Ureda predsjednice ne može zaključiti da je u siječnju 1992. doista radila s hrvatskim diplomatima.

"Kolinda Grabar-Kitarović karijeru započinje 1992. u Ministarstvu znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, a 1993. prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske", piše u službenom životopisu Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:24