MIJENJA SE ZAKON O HTV-U

Direktora HRT-a birat će Sabor, Vijeće se čisti od političkih kadrova

Prvoga čovjeka Hrvatske radiotelevizije ponovno bi trebao birati Sabor. Takvo bi rješenje, kako sada stvari stoje, trebalo biti uneseno u izmjene Zakona o HRT-u koje bi mogle biti usvojene već idući mjesec.

- Mislim da smo najbliže rješenju da se čelnika HRT-a bira direktno pred cijelom javnošću u parlamentu - potvrđuje naš izvor iz vladajuće koalicije.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić , kako neslužbeno doznajemo, intenzivno radi na zakonu kojim će se potpuno drugačije urediti funkcioniranje javne televizije.

- Potpuno će se promijeniti način funkcioniranja Uprave HRT-a i model - otkriva naš izvor upućen u izradu izmjena zakona.

Praksa do 2003.

Uz to što se odabir čelnog čovjeka HRT-a, odnosno predsjednika Uprave ili nekada ravnatelja vraća na rješenje koje je postojalo prije 2003, tj. da ga nakon provedenog natječaja imenuje Sabor, drugačije će se regulirati i izbor Programskog vijeća. Premda su iz vladajuće koalicije, ali i od same resorne ministrice dolazile najave kako bi u Programskom vijeću opet trebali sjediti političati, to, čini se, ipak neće biti tako. Navodno će Vlada u Sabor poslati model prema kojem će u Vijeću i dalje biti stručnjaci, ali će ih se drugačije birati.

Prema sadašnjem zakonu, nakon raspisivanja natječaja, o kandidatu za Vijeće usuglašavaju se parlamentarne stranke, odnosno vladajuća većina predlaže svoje kandidate, a manjina svoje pa se oko toga usuglašavaju.

- Više neće biti stranačke kvote pri odabiru članova Programskog vijeća. Na taj se način želi izbjeći svaki utjecaj politike na Programsko vijeće koje bi se ubuduće trebalo baviti isključivo programom, a ne drugim stvarima kao do sada - otkriva naš sugovornik.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:47