NEUGODNO IZNENAĐENJE HZZO-A

Direktorima šalju razliku doprinosa za nadoplatu

 Goran Mehkek/CROPIX

Zagrepčanka koja se u srpnju prošle godine nakon dugo premišljanja odlučila okušati u privatnom biznisu odabrala je naizgled najjeftiniju opciju - osnivanje jednostavnog d.o.o.-a. Kako tek kreće u privatni biznis i u prvoj godini računa na niske prihode, prijavila se na minimalac od 3017,61 kunu, uz prijavu na obavezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Međutim, tri mjeseca kasnije Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje donio je rješenje kojim utvrđuje da ima status obvezno zdravstveno osigurane osobe kao član Uprave društva i izvršni direktor, što znači da je doprinose dužna uplaćivati po osnovici od 7943 kune.

Isto očito mogu očekivati i svi ostali osnivači jednostavnih d.o.o.-a, osim ako ne primaju plaću u nekoj drugoj tvrtki, jer u tom slučaju već imaju obvezno zdravstveno osiguranje po osnovi rada kod druge pravne ili fizičke osobe.

Tvrtke u oglasnicima

Tvrtke za deset kuna moguće je osnivati od listopada 2012., kada je to omogućeno novim Zakonom o trgovačkim društvima, a do danas ih je registrirano oko 19 tisuća. No, jednostavni d.o.o.-i čije je osnivanje omogućila aktualna vlada uz poruke da se svi koji to žele jednostavno i brzo mogu okušati u poduzetništvu na kraju nisu niti jeftini, niti jednostavni. Osim visoke osnovice za prijavu o kojoj mnogi nemaju pojma, pokazalo se i da je zatvaranje takvih društava, nazvanih tvrtkama za deset kuna, skupo i dugotrajno, pa su oglasnici puni oglasa u kojima ih se prodaje i poklanja. Naime, nakon što se jednostavni d.o.o. osnuje u jednom danu uz troškove od oko 800 kuna, za zatvaranje treba najmanje godinu, dvije i oko 15.000 kuna.

Očito je visina osnovice za plaću osnivača tvrtki za deset kuna zbunila i same knjigovodstvene servise, koji svojim klijentima daju različite upute i tumačenja zakona - od toga da se bez problema prijave na minimalac do toga da se, čak i ako ne rade, nigdje ne moraju prijaviti.

U Poreznoj upravi potvrđuju da su članovi uprave i izvršni direktori dužni osigurati se prema osnovici od 7943 kune. Obveza doprinosa prema mjesečnoj osnovici dospijeva na naplatu istodobno s isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec.

- Međutim, potrebno je istaknuti da Porezna uprava ne nadzire je li ispravno utvrđen status u osiguranju zato što je to pitanje u nadležnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje - poručuju iz Porezne uprave.

Plan evakuacije

Porezni stručnjak Vlado Brkanić ističe kako je očito da mnogi kod osnivanja jednostavnih d.o.o.-a nisu bili svjesni svih obveza, pa ni činjenice da su kao izvršni direktori, ako već nisu osigurani po drugoj osnovi, dužni prijaviti se na osnovicu od gotovo 8000 kuna.

- Ima iznimnih slučajeva u kojima su ljudi putem j.d.o.o-a uspjeli ostvariti poduzetničku aktivnost i prihode, no smatram kako je ipak bolji model da onaj tko želi pokušati u poduzetništvu osigura 20.000 kuna temeljnog kapitala za osnivanje tvrtke - kaže Vlado Brkanić iz RRIF-a.

Prema njegovim riječima, izlaz za prezadužene jednostavne d.o.o.-e je stečaj, a oni koji ne ostvaruju prihode kojima bi pokrili obveze, pa i uplatu doprinosa prema visokoj osnovici, eventualno mogu tražiti izlaz u tome da nekog od članova obitelji koji je već zaposlen prijave kao direktora. Koliko je komplicirano osnovati jednostavni d.o.o. potvrđuje i slučaj mlade poduzetnice koja je odlučila otvoriti pedikerski salon.

Osim visoke osnovice, u svom malom salonu mora imati plan evakuacije. Iako će posjetitelj bez problema uočiti vrata kao jedini mogući izlaz, plan evakuacije mora izdati i potvrditi ovlaštena osoba uz određenu cijenu.

Za godinu dana nadoplata 9000 kn

Iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje na propisanu osnovicu od 7943 kune za članove Uprave društva i izvršne direktore iznosi 15 posto od te osnovice, odnosno 1191 kunu. Ako se kao primjer uzme osnivač jednostavnog d.o.o. koji je svoju tvrtku registrirao prije godinu dana i prijavio se na minimalac od 3017 kuna, ispada da bi u ovom trenutku mogao dobiti razliku za uplatu doprinosa za proteklih 12 mjeseci u ukupnom iznosu od gotovo 9000 kuna. Naime, on je na minimalac u 12 mjeseci uplaćivao doprinose za zdravstveno osiguranje u iznosu od 450 kuna mjesečno, odnosno ukupno 5400 kuna. Na osnovicu od 7943 kune trebao je uplaćivati zdravstveni doprinos od 1191 kunu mjesečno, odnosno ukupno 14.300 kuna u proteklih godinu dana. Riječ je o razlici od 8892 kune.

U Hrvatskoj ima 19.000 J.d.o.o.

Do sredine travnja ove je godine osnovano novih 2235 jednostavnih d.o.o., pokazuje analiza tvrtke Bisnode. Analiza potvrđuje i da je riječ o tvrtkama koje zaostaju za ukupnim gospodarstvom, imaju niske prihode i zaposlenost. Jednostavni d.o.o. prema broju zaposlenih čine samo 1,5 posto udjela u malom i srednjem poduzetništvu, a u svim ostalim pokazateljima udio je ispod jedan posto. U 2014. osnovano je 7717, a u 2013. godini 8774 takve tvrtke. U zadnje dvije godine oko 30 posto tvrtki s temeljnim kapitalom od 10 kuna osnovano je u Zagrebu, a svaka peta je u djelatnosti trgovine. Ukupni ostvareni prihodi jednostavnih d.o.o. u 2013. iznosili su 1,085 milijardi kuna, dok je ukupna neto dobit iznosila 21,5 milijuna kuna. Čak 72,7 posto ih je poslovalo s jednim ili niti jednim zaposlenikom.

- Usporede li se ostvareni ukupni prihodi po zaposleniku kod J.d.o.o. poduzeća s onima iz SME sektora ili na razini cijeloga gospodarstva, primjetni su znatno slabiji rezultati. J.d.o.o. poduzeća imaju 79,9 posto manje ukupne prihode po zaposleniku od SME sektora - ističu analitičari tvrtke Bisnode. Investicije takvih tvrtki u 2013. iznosile su 33 milijuna kuna, a vrijednost ostvarenog izvoza 48 milijuna kuna. Riječ je o visoko zaduženim poduzećima s obzirom na to da u prosjeku 94 posto svoje imovine financiraju zaduživanjem. U prosjeku isplaćuju plaće 44,3 posto niže od prosjeka sektora malog poduzetništva, dok je u odnosu na gospodarstvo taj prosjek niži 50,4 posto. ( G. G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:14