HRVATSKE VEZE

'DIVAN JE TAJ ANTE GOTOVINA. PRIČALI SMO O TUNAMA...' Slovenski ministar nakon prvog susreta s generalom

Kotromanović i Jakič u odličnim su odnosima, što potvrđuje i nedavna neslužbena večera u restoranu na Opatu, najjužnijoj punti otoka Kornata.

- Jako sam zahvalan ministru Anti Kotromanoviću jer je za samo sedam minuta dogovorio da Hrvatska pošalje svoje kanadere u gašenje požara u Sloveniji - rekao nam je ministar obrane Slovenije Roman Jakič s kojim smo razgovarali u nedjelju navečer u Salima na Dugom otoku, gdje već godinama provodi godišnji odmor.

- Slovencima je hitno trebala pomoć kanadera. Bili su ugroženi mještani sela Lipa na Krasu - objašnjava ministar. Međutim, vatrogasci su sami uspjeli svladati požar pa intervencija nije bila potrebna.

Zahvala Kotromanoviću

- Svejedno, jako sam mu zahvalan jer je sazvao hitnu telefonsku sjednicu Vlade i dobio zeleno svjetlo, a sve u samo 7 minuta - ističe Jakič.

Kotromanović i Jakič u odličnim su odnosima, što potvrđuje i nedavna neslužbena večera u restoranu na Opatu, najjužnijoj punti otoka Kornata. Dvojici ministara tada se pridružio i umirovljeni general Ante Gotovina . Jakiču je to bio prvi susret s Gotovinom. Kaže da je na njega ostavio vrlo pozitivan dojam.

- Dobro smo se proveli. Pričali smo o ribama, tunama... Bilo je lijepo - priča ministar koji je u vladu aktualne slovenske premijerke Alenke Bratušek imenovan 21. ožujka 2013. kao član stranke Pozitivna Slovenija. Dolazak u Žman može zahvaliti i kumstvu s lokalnom liječnicom. Pohvalio se kako je sedam godina obnavljao kuću u kamenu da sve bude što autentičnije. I tu se, kaže, udomaćio. Nakon obnavljanja kuće, zadovoljstvo je pronašao u ribolovu. Najprije je kupio pasaru s Tomosom od četiri konja, a sada ima manji gliser.

Mjesni rituali

- Super mi je, ovdje se svi poznajemo. Svako jutro od 10 do 11 sati sjednem ispred dućana na rivi i saznam sve što se događa u mjestu; tko je isplovio na ribe, koliko se ribe ulovilo... - kaže ministar koji je prije ministarskog mandata bio jedan od najgorljivijih slovenskih zagovaratelja ulaska Hrvatske u Europsku uniju. A ni mještanima ne smeta što je Jakič stalno u neformalnoj pratnji dvojice tjelohranitelja.

- S ulaskom u NATO i EU Hrvatska se napokon pojavila na zemljovodima bitnih institucija. Prednost EU osjetit će mladi jer se mogu školovati u Europi, gdje će sklopiti poznanstva koja će poslije iskoristiti u biznisu i politici - dodaje Jakič.

Majka mu je Hrvatica iz Ličkog Novog

Majka prvog čovjeka slovenske obrane Hrvatica je iz Ličkog Novog pokraj Gospića. Kaže kako je kao dijete dvije godine živio s djedom i bakom u Lici. Posljednjih 14 godina ljetuje u svojoj kući u Žmanu na Dugom otoku. Zapuštenu kuću kupila je 1999. njegova majka. - Ona je zaljubljena u otoke jer je kao mlada učiteljica radila na Unijama, a zatim na Lošinju - kaže ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:47