18 GODINA KASNIJE

PODIGNUT SPOMENIK 4. BRIGADI U SPLITU Gotovina: 'Obrana je bila dužnost i obveza'

 Bozidar Vukicevic / CROPIX

SPLIT - Na križanju dviju splitskih ulica; Ulice slobode i kralja Zvonimira danas su generali u mirovni Ante Gotovina i Damir Krstičević pred brojnim okupljenim građanima i nekadašnjim pripadnicima 4. gardijske brigade svečano otkrili spomenik toj brigadi.

Svečanost je organizirala Udruga veterana 4. gardijske brigade HV-a, a nazočio je ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i mnogi drugi uglednici.

General Damir Krstičević je naglasio kako danas otkriveni spomenik 4. gardijskoj brigadi treba podsjećati na ustrajnost, nepokolebljivost, hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

"Treba nas podsjećati na sve one poginule, nestale, umrle, znane i neznane Hrvate koji su patili, podnijeli žrtvu za hrvatski narod, a jedan od njih je sigurno i Zvonko Bušić", rekao je Krstičević.

Ministar obrane Kotromanović, nekadašnji zapovjednik 4. gardijske, je izjavio kako mu je današnji dan jedan od najsretnijih dana i životu.

"Dugo se radilo na pripremi ovog spomenika. Ovo je dobar dan za sve nas koji smo nekada bili pripadnici te brigade, rekao je Kotromanović ističući kako je važno održavati tradiciju brigade. Kako je zaključio, postavljanje spomenika niz je nepobjedivosti 4. gardijske brigade.

Ministar Matić je rekao da je osim Dioklecijana, Marjana i Hajduka i legendarna 4. gardijska brigada brend grada Splita. Dodao je da su Hajduk i 4. brigada jedinstveni po poštenju i ljubavi, te da on kao hajdukovac želi reći da je Hajduk znao nekada iznevjeriti, no 4. brigada nikada nije.

U ime grada Splita i svoje osobno počast i poštovanje legendarnoj splitskoj brigadi iskazao je i gradonačelnik Ivo Baldasar kazavši da je spomenik postavljen na raskrižju dviju splitskih ulica znakovitih imena.

"Podsjetnik je to na borbu Hrvata za svojom domovinom tijekom koje su se Dalmatinci i prije, ali i sada, a najvjerojatnije i u budućnosti iskazali kao časni i povjerljivi borci. Dokaz tome ste vi, pripadnici 4. gardijske brigade jer ste se iskazali kao vrhunski borci i časni ljudi", rekao je Baldasar kojega su okupljeni često prekidali zvižducima i neprimjerenim povicima.

Autor spomenika "Samo je jedna udarna" je Teo Bilas, a odluku o izgradnji donijelo je splitsko Gradsko vijeće 5. lipnja 2012. godine. Projektant spomenika u obliku obeliska s uklesanim križem je Studio za dizajn i arhitekturu, a izvođač je gradska tvrtka Cestar.

Povijesne i ratne zastave do spomenika su nosili sinjski Alkari, članovi Moreške, Šibenske gradske straže, društva Senjskih uskoka, te Vranskih vitezova.

Legendarna 4. gardijska brigada bila je elitna postrojba HV- a, poznata po nazivu Pauci.

Krajem Domovinskog rata poginuo je zapovjednik tenkista 4. gardijske general Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada i dobila ime. Osnovani su 28. travnja 1991. godine, a tijekom rata su poginula 193 pripadnika.

Anti Gotovini uručena povelja počasnog građanina Splita

Umirovljenom generalu Anti Gotovini danas je u splitskoj Vili Dalmacija svečano uručena povelja počasnog građanina Splita.

"Postavljen je trajni podsjetnik na vrijeme kad je 4. gardijska brigada bila osovina časne obrane ovog kraja i naše domovine, naših obitelji i naših domovane. Tako je Split danas rekao hvala. Obrana je bila dužnost i obveza. Ponosni smo na to razdoblje naših života", rekao je Gotovina na uručenju povelje u Vili Dalmacija osvrnuvši se na značenje 4. gardijske brigade kojoj je danas u Splitu postavljen spomenik.

Gotovina je napomenuo da je na nama da "duhovno i materijalno izgradimo domovinu u oglednu zemlju sretnih ljudi" te dodao da je zato sretan što danas preuzima povelju počasnog građanina Grada Splita.

"Zahvaljujem gradskim vjećnicima, predsjedniku Gradskog vijeća i gradonačelniku onog vremena na ukazanoj časti. Hvala i svima vama koji sada vodite ovaj grad. Hvala Splitu, hvala svima", dodao je na kraju Gotovina.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković tom je prigodom izjavio kako se priznanje dodjeljuje građanima koji su se iskazali na polju solidarnosti, humanosti i koji su predano izvršavali svoje zadaće.

Odluku o proglašenju Ante Gotovine počasnim građaninom Splita jednoglasno je donijelo Gradsko vijeće Grada Splita na 38. sjednici održanoj 23. studenog 2012. godine. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:29