APSURDNA ODLUKA

DJELATNIK POREZNE ODBIO JOJ DATI OLAKŠICU 'Ne može, donirali ste novac udruzi koja se zalaže za pravo na pobačaj'!

Službenik je odbio dati olakšicu donatorici Ženskih studija jer su za pravo na pobačaj
 Arhiva

Ne znam kako se to moglo dogoditi. Sankcije će biti brze i stroge. Nadamo se da se više neće ponoviti te kako će ovo biti poruka da moramo raditi profesionalno, a svoje osobne stavove iznositi negdje drugdje - rekao je sredinom rujna prošle godine ministar financija Boris Lalovac, u nevjerici komentirajući slučaj službenika ispostave Porezne uprave u Samoboru koji je odbio pravo na poreznu olakšicu jer je podnositeljica donirala novac Centru za ženske studije, “udruzi koja podržava pravo na pobačaj koji je pak u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i jamstvom prava na život svakom ljudskom biću”. I potpredsjednica Vlade Milanka Opačić tada je Rješenje ocijenila “apsolutno nedopustivim i sramotnim”.

Povreda dužnosti

No, kako je jučer izvijestila Porezna uprava, tog je službenika službenički sud oslobodio svake odgovornosti te i dalje radi u Poreznoj upravi!

Prema odgovoru Porezne uprave, Ministarstvo financija pokrenulo je protiv poreznika pred nadležnim službeničkim sudom postupak zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tešku povredu službene dužnosti. Zakon za tešku povredu službene dužnosti predviđa novčanu kaznu u trajanju od jednog do šest mjeseci u mjesečnom iznosu od 10 do 20 posto plaće, zatim premještaj na drugo radno mjesto niže složenosti poslova ili prestanak državne službe. Međutim, ništa se od toga nije dogodilo.

- Rješenjem službeničkog suda imenovani je oslobođen odgovornosti i dalje radi u Poreznoj upravi - odgovorili su na naš upit u Poreznoj upravi.

Voditeljice Centra za ženske studije tek su od nas doznale za odluku.

- U najmanju smo ruku iznenađeni jer se Ministarstvo financija ispričalo gotovo isti dan kad je doznalo za to rješenje i da je Rješenje poništeno te je našoj donatorici uredno priznata olakšica zbog donacije. Nikad nam nije bila namjera da službenik ostane bez posla i snosi tako tešku kaznu, ali nismo očekivale ni da je moguće da službenički sud ocijeni da ni na koji način nije povrijedio profesionalnu dužnost i da ga oslobodi svake odgovornosti - kaže Rada Borić, izvršna direktorica Centra.

Zakonsko pravo

Ističe da je poreznik u Rješenju iznio svoj vrijednosni sud i na temelju tog vlastitog suda uskratio zakonsko pravo jednoj donatorici.

- Ako je to u redu, gdje je kraj? Može li svaki službenik o nečijem pravu odlučivati na temelju svog osobnog mišljenja - pita se R. Borić.

Podsjetimo, lani je jedna građanka dobila Rješenje o odbijanju prava na povećanje poreznog odbitka za iznos donacije uplaćen Centru za ženske studije, koje je potpisao poreznik iz Samobora, uz obrazloženje da se “uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe ne može priznati, jer je odgoj, obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koji se zalaže za pravo na pobačaj, u izravnoj vezi sa člankom 21. Ustava RH u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:13