PRESTROGA ODREDBA

JUTARNJI UPOZORIO: ZAKON KOJI ĆE UNIŠTITI NAJSIROMAŠNIJE! 40.000osoba ostaje bez socijalne pomoći

Odredba se odnosi na sve radno sposobne korisnike socijalne pomoći koji u dvije godine nisu našli posao
 Dragan Matić / CROPIX

Oko 40.000 osoba ostat će, prema aktualnom Zakonu o socijalnoj skrbi, sa zadnjim danom ove godine bez prava na socijalnu pomoć na najmanje tri mjeseca. Radi se o gotovo 40 posto ukupnog broja trenutnih primatelja socijalne pomoći.

Naime, Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine propisao je da nezaposlene, a radno sposobne osobe mogu dobiti rješenje o pravu na socijalnu pomoć najdulje na razdoblje od dvije godine. Nakon isteka tog perioda pravo im automatski prestaje, a novi zahtjev mogu nadležnom centru za socijalnu skrb podnijeti tek za tri mjeseca.

Polovica primatelja

A radno sposobne i nezaposlene osobe čine gotovo polovicu svih primatelja: prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih za travanj ove godine, od 102.379 primatelja, 50.798 bilo je radno sposobno, ali bez posla.

Prema procjenama naših kvalificiranih sugovornika, njih oko 40.000 socijalnu pomoć prima najmanje od početka 2014. te u tom periodu nisu pronašli posao, što znači da će im krajem prosinca (po isteku dvije godine od stupanja Zakona na snagu) isteći rješenje o pravu na socijalnu pomoć te sljedeća tri mjeseca neće moći ostvariti to pravo.

‘Potpuna katastrofa’

- Dođe li do toga, bit će to potpuna katastrofa za te obitelji, a osobito za samce. Naime, radno sposobni, a nezaposleni koji primaju socijalnu pomoć najčešće su najnižeg obrazovnog statusa, s nizom problema, prije svega ovisnosti i teške obiteljske anamneze.

Osobama tog profila i inače je iznimno teško naći posao, a u ovakvoj gospodarskoj situaciji, kad posao ne pronalaze ni daleko kvalificiranije osobe, to je gotovo nemoguće. Socijalna pomoć, koja je stvarno mizerna, jedini im je prihod. No, osim bez tog prihoda, ostat će i bez drugih prava koja proizlaze iz statusa primatelja socijalne pomoći, poput besplatnih drva za ogrjev ili sufinanciranja troškova stanovanja - kaže naš sugovornik iz jednog centra za socijalnu skrb, koji je želio ostati anoniman.

Socijalna pomoć, koja se po novom Zakonu o socijalnoj skrbi zove zajamčena minimalna naknada, iznosi 800 kuna za samca, isto toliko za samohrane roditelje, zatim 480 kuna za odrasle članove kućanstva i po 320 kuna za svako dijete.

Četveročlana obitelj - roditelji i dvoje djece - prima mjesečno 1600 kuna, što, prema izračunima stručnjaka, nije dovoljno ni za prehranu.

Uvjeti za pomoć

A da bi ostvarila pravo na socijalnu pomoć, obitelj mora biti na dnu: ne smije imati nikakvu imovinu osim nekretnine u kojoj stanuje, ne smiju imati automobil, nikakvu štednju i nikakve prihode: ako ostvare neki prihod, za taj im se iznos umanjuje iznos socijalne pomoći. Ako ostvare prihod veći od socijalne pomoći, gube pravo na nju.

Radno sposobne osobe također moraju biti prijavljene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i moraju aktivno tražiti posao: ako to ne čine, HZZ obavještava njihov centar za socijalnu skrb i gube pravo.

Dužni su prihvatiti svako zaposlenje, prekvalifikaciju, osposobljavanje ili sudjelovanje u radovima za opće dobro. Ako odbiju nešto od toga, ukida im se socijalna pomoć te sljedećih šest mjeseci ne smiju predati novi zahtjev.

‘Nikoga nismo htjeli zakinuti’

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić jučer je, nakon našeg upita, odlučila hitno reagirati i najavila izmjene postojećeg Zakona o socijalnoj skrbi.

- Cilj odredbe u Zakonu o socijalnoj skrbi da će radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade (ZMN-a) - ako u roku od dvije godine ne nađu posao - izgubiti pravo na ZMN u trajanju od tri mjeseca, nije bio zakidanje jedne skupine građana u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, već isključivo u službi dodatne motivacije korisnika da aktivno traže posao. S obzirom na to da je gospodarska kriza potrajala dulje od očekivanog, svjesni smo da, unatoč recentnom službenom izlasku Hrvatske iz recesije, situacija na tržištu rada i dalje nije takva da posao može dobiti svatko tko želi. S tim u skladu i s činjenicom da je mali broj korisnika ZMN-a u posljednjih godinu i pol dobio posao, odredbu o ukidanju ZMN-a na tri mjeseca ćemo tijekom ove godine izmjenama i dopunama Zakona suspendirati do boljih gospodarskih vremena - priopćili su iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:24