VELIKA ŠTETA

DORH OPTUŽIO SLAVNOG ROCK PRODUCENTA Stvorio grupu Nickelback, otvorio firmu u Splitu pa nije plaćao PDV

Kanađanin Benny Doro (48) iz Vancouvera, poznat kao prvi menadžer i producent rock grupe Nickelback te osnivač sastava Black Diamond, kao prvog službenog tribute banda grupe KISS, koji je vodio zajedno s pjevačem “kissovaca” Paulom Stanleyjem, našao se u Hrvatskoj pod optužbom za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kojom je državi nanio štetu od 2,7 milijuna kuna zbog neplaćenih poreznih davanja, piše Slobodna Dalmacija.

Prema pravomoćnoj optužnici Općinskog državnog odvjetništva (ODO) Split, Doro kao direktor svoje tvrtke “Doro Promidžba”, koju je 2009. otvorio u Splitu, od 1. listopada 2009. do svibnja 2010. u poslovnim knjigama nije prikazao “pružene i naplaćene usluge trećim osobama” te je na taj način umanjio osnovicu za obračun PDV-a za nešto više od 9,2 milijuna kuna. Prema optužnici, na taj iznos nije prikazao, obračunao i platio PDV od 2,1 milijun kuna.

Nadalje je u podnesenoj prijavi poreza na dobit za 2009. godinu neosnovano umanjio osnovicu poreza na dobit za oko 220 tisuća kuna te na taj način nije državi uplatio ukupno 2.721.056 kuna. Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od jedne pa do čak osam godina zatvora. Budući da je Doro nedostupan pravosudnim tijelima, još uvijek nije pred ODO-om dao svoj iskaz.

Prema podacima iz optužnice, njegovo prijavljeno boravište je na otočnoj državi Antigvi i Barbudi u Karipskome moru, no prema onome što smo uspjeli doznati, Benny Doro trenutno se nalazi u New Yorku, gdje radi kao rizničar u menadžmentu diskografske kompanije “Pyramid Records”.

Sad je u New Yorku...

Benny Doro je u Hrvatskoj s 20 tisuća kuna osnivačkoga kapitala osnovao tvrtku “Doro Promidžba”. Prema podacima Porezne uprave, na dan 31. srpnja 2014. njegova je tvrtka državi bila dužna više od 3,7 milijuna kuna poreznih davanja.

Trgovački sud u Splitu je 5. rujna pokrenuo postupak za brisanje iz sudskog registra tvrtke “Doro Promidžba” i to zbog toga što nije tri godine zaredom objavila godišnja financijska izvješća s propisanom dokumentacijom, piše Slobodna Dalmacija.

No, prema podacima Trgovačkog suda, “vjerovnik RH, Ministarstvo financija, zastupano po Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, dostavio je sudu prigovor da se subjekt upisa ne briše iz sudskog registra, jer ima kratkotrajnu imovinu u vrijednosti preko 560.000,00 kuna, čija je vrijednost dostatna za plaćanje troškova stečajnog postupka, odnosno imovinu čiji su troškovi unovčenja manji od njezine tržišne vrijednosti”.

Istražujući što je to poznatog kanadskog rokera dovelo u Hrvatsku, došli smo do Frane Paića, člana splitskog benda “In-the-go” koji su Dora upoznali u Splitu, kad im se ponudio da im bude menadžer. “Cijela je priča prilično filmska! Bennyja smo upoznali preko naše prijateljice koja je živjela u Kanadi i New Yorku. Kako je Benny dugo u glazbi, zanimalo ga je što to sviramo i nakon što smo mu pustili CD, poželio nas je čuti uživo”, rekao je Paić 2012. za “Slobodnu”, a danas kaže da su godinu dana nakon toga prekinuli suradnju jer je “nešto zaštekalo”.

– Ne mogu reći ništa grubo o njemu, on je tipični biznismen koji ulaže i nekad pogodi, nekad ne. Nama je on dosta pomogao, financirao nas je i upoznao nas s producentima i ljudima iz glazbene industrije u SAD-u s kojima i danas surađujemo.

U notesu U2, Madonna...

Prema službenoj biografiji Dora, on je “uspješan poduzetnik s više od 20 godina iskustva”. Godine 2002. postao je partner u “Marketview Financial Group Inc”, tvrtki za investicijsko bankarstvo na Wall Streetu. Suosnivač je i dopredsjednik “Universal Vision Group” koja se bavi kartičnim poslovanjem. U “Pyramid Recordsu” hvale se da je Doro, kao izvršni direktor, pregovarao s glazbenicima poput Madonne, Van Halena, U2-a, KISS-a, Britney Spears...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:28