NEOBIČNA DOBRODOŠLICA

POVRATNIKA STRPALI U ZATVOR 'Vratio sam se iz Kanade i u Splitu iza rešetaka ilegalno proveo 40 dana'

 Davor Pongračić / Cropix

SPLIT - Slobodan Jovčić (69), iz Splita, koji od 1992. živi i radi u kanadskom gradu Halifaxu, ljetos je završio u zatvoru na splitskim Bilicama gdje je, kako tvrdi, nezakonito proveo 40 dana. U travnju je u odsutnosti osuđen na Općinskom sudu u Splitu na godinu zatvora zbog povrede dužnosti uzdržavanja svoje kćeri. Presuda je postala pravomoćna u lipnju, jer tadašnji Jovčićev odvjetnik po službenoj dužnosti nije uložio žalbu, piše Slobodna Dalmacija .

Za Slobodana kalvarija počinje 30. lipnja kada je došao u Šibenik i otišao na policiju riješiti problem oko osobnih isprava. Ondje je uhićen i prebačen u Split jer mu je ranije bio određen pritvor.

- Nakon uhićenja, čim sam primio rješenje o pritvoru, 4. srpnja podnio sam žalbu preko Uprave splitskog zatvora, a tri dana poslije i preporučeno poštom. Iako sam ih podnio u roku, stajale u ladicama do 13. kolovoza, kada ih je sudac Marijo Franetović, ujedno i zamjenik predsjednika Općinskog suda, odbacio kao nepravodobne, jer da sam ja kao osuđenik upućen na izdržavanje kazne.

Nevjerojatno, zašto je to ležalo u ladici mjesec i nešto dana?! Ja uopće nisam znao da mi se sudi u odstunosti i da sam osuđen, a onda su me skoro mjesec i pol dana držali jer je moja žalba negdje zapela. Pa, čim je Županijski sud dobio moju žalbu na rješenje od 13. kolovoza, odmah sam pušten iz pritvora jer je bilo očito da sam tamo nezakonito - kazao nam je Jovčić koji se tada vratio u Kanadu.

Županijski sud zaključio je da su njegove žalbe bile pravodobne. U rješenju navodi i da je Općinski sud nakon presude odredio pritvor jer je "okrivljenik duže vrijeme u bijegu, da rezultati potrage nisu dali rezultate i postoji bojazan od izbjegavanja zatvora".

- Proizlazi da je prvostupanjski sud nakon nepravomoćne presude odredio pritvor nad okrivljenikom Jovčićem radi izvršenja kazne, za što nije bio ovlašten, niti su za to bili ispunjeni zakonski uvjeti. Iz podataka u spisu proizlazi da tada okrivljenik Jovčić nije imao saznanja da se vodi kazneni postupak, pa nije utemeljen zaključak da je u bijegu - stoji u odluci Županijskog suda.

Pitali smo i Općinski sud kako je moguće da netko neosnovano bude 40 dana u istražnom zatvoru i zbog čega Jovčićeva žalba nije odmah proslijeđena višem sudu.

Općinski sud odgovara da je Jovčić pritvoren 30. lipnja na temelju rješenja tog suda. Uložio je žalbu 7. srpnja, koja je zaprimljena 9. srpnja (dvije zasebne žalbe, ali sadržajno iste i istog datuma zaprimljene).

- Uređujući sudac je žalbe odbacio kao nepravodobne. Obrana se žalila 20. kolovoza, a dan poslije je to proslijeđeno Županijskom sudu, koji 26. kolovoza pušta Jovčića na slobodu - stoji u odgovoru koji postpisuje sutkinja Ivana Bilušić, glasnogovornica splitskog Općinskog suda, prenosi Slobodna Dalmacija .

Ukidanje tjeralice

Na Jovčićevu tvrdnju da je i nakon puštanja iz pritvora bio ponovno lišen slobode na nekoliko sati jer sudac nije ukinuo tjeralicu, Bilušić odgovara da je “iz spisa razvidno da je uređujući sudac naložio ukidanje tjeralice te nigdje nije vidljivo da bi Slobodan Jovčić nakon puštanja iz zavora ponovno bio uhićen”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:35