KORUPCIJSKI GLIB GA PROGUTAO KAO ŽIVO BLATO

DRAGO HEDL Priča o moralnom raspadu: Nezajažljiva je gramzivost na kraju Sanadera koštala potpunog kraha

Moralna je erozija počela još dok je kao zamjenik šefa diplomacije uzeo mito od Hypo banke
Zagreb, 151112.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavljeno je sudjenje Ivi Sanader u slucaju Ina-Mol. Danas su zavrsnu rijec obrane imali Cedo Prodanovic i Jadranka Slokovic.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Tek na samom kraju gotovo dvosatnog izricanja presude Ivo Sanader kao da je shvatio da se radi o definitivnom kraju njegove političke karijere: pokazao je to facijalnim grčem i progutanom “knedlom”, jedinim vidljivim znacima na njegovu do tada kamenu licu. Tog trenutka kao da je i sâm zatvorio kružnicu koja opisuje put od najmoćnijeg čovjeka u zemlji do osobe koju sudska straža ispraća na put u Remetinec. A tu je bilo svega: od frenetičnih povika “Ivo, Ivo”, rukovanja s najvažnijim političarima svijeta, divljenja i ulizivanja podređenih, do bijega iz države i sramote da ga policija strane zemlje juri po autocesti i sprovodi u pritvor.

Sanaderov politički uspon bio je strelovit kao i njegov pad. Na čelo potpuno uzdrmanog HDZ-a došao je 2000., nakon Tuđmanove smrti i gubitka parlamentarnih izbora. Sjajno svladavši tehnologiju vladanja, učvrstio je poziciju u stranci i pretvorio se u neupitnog lidera. S lakoćom je dobio izbore 2003. i nešto teže one 2007.

Danas je jasno da je već u prvom mandatu zagazio u korupcijski glib, koji ga je, u polovini drugog, progutao kao živo blato.

U prvom mandatu fascinirao je i Hrvatsku i svijet: pročistio je stranku od rigidne desnice, njegovo glasovito “Hristos se rodi” shvaćeno je kao čvrst most prema srpskoj manjini, a odlučno držanje i siguran stav odavali su državnika koji zna što hoće. Imponirao je pojavom i elokventnošću; stranci su ga obožavali zbog šarma i mogućnosti da s njim komuniciraju na svom materinjem jeziku, bilo da je to engleski, njemački, talijanski ili francuski.

Široko je otvorio vrata pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj Uniji, prije svega zbog odlučnosti u suradnji s Haaškim sudom. A to je značilo i tijesnu suradnju na otkrivanju boravišta tada odbjegloga generala Ante Gotovine.

No, iza te privlačne fasade, iza skupih odijela, basnoslovno vrijednih satova i luksuznog BMW-a, kakvog si nisu mogli priuštiti ni šefovi vlada zemalja puno bogatijih od Hrvatske, bilo je i sve više znakova nezajažljive gramzivosti. Kako se pozlata ljuštila, ispod nje se otkrivala nezamisliva moralna korozija.

U slučaju Sanader, dokazano je prvostupanjskom presudom, ona je počela još dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Prva provizija Hypo banke bila je, u novčanom smislu, tek simboličan uvod u mito od 10 milijuna eura za prepuštanje upravljačkih prava nad hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom MOL-u. No, kraj te užasne koruptivne priče još je daleko. Sanadera čekaju presude u još tri suđenja: za slučajeve kolokvijalno nazvane HEP-Dioki, Planinska i Fimi-Media. U potonjem, doslovce, torbe pune novca isisanog iz državnih tvrtki nošene su iz crne HDZ-ove stranačke blagajne u dom obitelji Sanader.

Još je misterij zašto je Sanader 1. srpnja 2009. sâm sišao s trona. Možda mu je netko puno moćniji od njega obećao da će ostati amnestiran ode li s čela Vlade. Ako je itko znao da gravitacijska snaga kriminala u koji se upleo ima moć da ga strmoglavo prizemi, bio je to Sanader.

Zato je i prihvatio padobran za ugodan silazak s visina vlasti. No, kad je osjetio kako to spuštanje ne sliči na obećano, neuspjelim unutarstranačkim pučem, u prvim danima 2010., želeći se vratiti na vlast, zapečatio je sudbinu. Svu bol tog pada Sanader je osjetio tek jučer, pokazavši je onim grčem na licu, na kraju obrazloženja presude o 10-godišnjoj zatvorskoj kazni.

Kraj političke karijere neminovna je točka svakog političkog puta. No, tragedija je kada taj kraj - kao u Sanaderovu slučaju - istodobno znači i potpuni moralni, ljudski i politički krah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:48