NEPRIMJERENI UVJETI

DRASTIČAN KORAK Učenici medicinske škole u Slavonskom Brodu krenuli u štrajk

 Ronald Goršić/CROPIX

“Od danas smo u štrajku ne ulazimo u razrede dok se konačno ne riješe uvjeti u kojima radimo i školujemo se. Sjedimo u hodniku, ne ulazimo u razrede i štrajkamo. Tražimo da se konačno riješi naš problem prakse i nastave. Od 7 do 10 ujutro imamo praksu u slavonsko brodskoj bolnici onda na hodnicima, uz jedan drveni stol, čekamo da nam u 13 sati krene nastava koja traje do 19. Mnogi od nas su učenici putnici i više jednostavno ne možemo cijeli dan biti izvan kuće u školi u neprimjerenim uvjetima”, objasnila nam je Ana, jedna od učenica Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu razloge zbog kojih su se odlučile na tako drastičan korak, odnosno štrajk.

Naglašavaju da su problem pokušale riješiti s školom i županijom ali za sad bez uspjeha. “Čaša se prelila i tražimo da konačno netko reagira jer je činjenica da se ovako više ne može”, kažu učenice. Sa situacijom u školi kao ni s nastavnim programom nije zadovoljna ni ravnateljica Katica Lulić. Ističe da je sretna što slavonsko brodska bolnica ima razumijevanja i odobrila je školi praktičnu nastavu ali u svakoj grupi ne može biti više od 10 ili 12 učenica a nastavu pak ne može održavati u jednom turnusu jer u školi nema dovoljno učionica.

Imamo 8 učionica a 16 razreda. Neke od učionica su u podrumu. Nemamo mjesto gdje bi učenici mogli biti dok čekaju nastavu. Nama ni čajne kuhinje u kojoj bi mogli barem skuhati čaj ili kavu. Županija nema novaca pa onda nema ni proširenja kapaciteta”, kaže ravnateljica. Ističe da ima problema i s nastavim osobljem. Tako je još prije mjesec i pol zatražila od Ministarstva obrazovanja odobrenje za zapošljavanje medicinskih sestara u nastavi ali odgovor još nema. Radi se na ugovor koji se produžava svakih 60 dana, kaže Katica Lulić. Ističe da ne može bez dozvole ministarstva niti drukčije organizirati nastavu i praksu. Primjerice, učenici traže da tri dana u tjednu imaju praksu a dva nastavu no za sad je to također neizvedivo.

Ravnateljica kaže da je prema programu u medicinskoj školi velik broj predmeta i velik broj obveznih praktičnih sati. Učenici su preopterećeni a da zapravo ne znaju koje će im zanimanje biti nakon pet godina školovanja- medicinske sestre ili njegovateljice. Dodatni problem je i činjenica da se opći predmeti uče u prve dvije godine pa bi to mogao biti problem za one koji žele na državnu maturu.

Za danas je ravnateljica sazvala roditeljski sastanak kako bi roditelji i škola odlučili o idućim koracima odnosno ne bi li se poboljšali uvjeti obrazovanja učenika Srednje medicinske škole. Učenici su pak odlučni da štrajkom upozore nadležne u županiji i državi na neodrživost postojećeg stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:40