SKANDALOZNO

DRŽAVNA TVRTKA POTONULA,A ON DOBIO POVIŠICU Bivši direktor primao 29.816 kn neto

Smijenjeni šef Uprave Dragan Marčinko dobio je povišicu dok je državna tvrtka tonula u dugove
 Krajač/CROPIX

Dragan Marčinko, bivši direktor kutinske Petrokemije, u razdoblju dok je ta tvrtka bilježila rekordan gubitak od 286,8 milijuna kuna, prema menadžerskom ugovoru primao je neto plaću od nevjerojatnih 29.816 kuna, doznaje Jutarnji list.

Vidljivo je to iz dokumentacije o poslovanju tvrtke za prvih devet mjeseci 2014. do koje smo došli.

Prema tom izvješću, u tom je razdoblju najviša neto plaća, s obzirom na isto razdoblje prethodne godine, povećana za čak 43,2 posto. U bruto iznosu Marčinko je prema službenom izvješću primao više od 65.000 kuna mjesečno.

Više od specijalista

Javnost je, podsjetimo, u kolovozu prošle godine doznala najveću isplaćenu mjesečnu bruto plaću u javnom i državnom sektoru prema podacima COP-a.

Riječ je bila o jednom zagrebačkom liječniku koji je imao 67.000 kuna bruto, odnosno oko 30.000 kuna neto plaću. Pretpostavljalo se da je riječ o transplantacijskom kirurgu koji mjesečno odradi oko osam transplatacija, desetak dežurstava i više od 120 prekovremenih sati rada.

Dakle, približno istu mjesečnu plaću imao je i predsjednik Uprave Petrokemije za posao koji, vidljivo je to iz izvješća, očito nije dobro obavio.

Zato je i otišao s tog mjesta u studenom prošle godine, a zamijenio ga je dotadašnji član Uprave kutinske Petrokemije, Nenad Zečević.

Marčinka je Vlada u rujnu 2013. s mjesta predsjednika Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora imenovala novim predsjednikom Uprave, nakon što je s tog mjesta smijenila Josipa Jagušta.

Vladino ograničenje

Marčinko je, među ostalim, gradio karijeru u Agrokorovu Belju i PIK-u Vrbovec, gdje je uspješno proveo proces restrukturiranja.

Jagušt je, doznajemo od izvora iz tvrtke, imao osnovnu plaću od oko 18.000 kuna.

Vlada je, naime, Uredbom iz 2009. ograničila plaće predsjednika uprava i članova uprava tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Jagušt je, kaže nam jedan izvor iz Petrokemije, kada je došao na tu poziciju 2010. imao aneks ugovora. Plaća mu se računala s koeficijentom 3,3 puta prosječna plaća isplaćena taj mjesec u Hrvatskoj. U prosjeku osnovna neto plaća iznosila mu je oko 18.000 kuna, a s godinama staža, sve dok nije smijenjen u rujnu 2013., primao je oko 20.000 kuna. Potom su tvrtku dokapitalizirali mirovinski fondovi pa je država spala na 49 posto vlasništva i nije više mogla ograničavati plaće menadžera. Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Goran Kralj iz Erste mirovinskog fonda.

Pitanje koeficijenta

- Kralj je htio da se plaća predsjednika Uprave računa s koeficijentom 6 puta prosječna plaća u Petrokemiji. Međutim, nekako se došlo do dogovora da se računa tako, ali minus 20 posto. Tako da je Marčinkova osnovna plaća bila oko 25.500 kuna. E sad ovisi od mjeseca do mjeseca, jer se prosječna plaća povećavala, a uz radni staž i druge beneficije, moguće je da je iznosila i gotovo 30.000 kuna - kaže nam naš izvor iz tvrtke.

Inače, Jagušt je s mjesta predsjednika Uprave smijenjen u rujnu 2013. Zamjeralo mu se to što ne provodi proces restrukturiranja, kao i neprijavljene skupe nekretnine u Londonu. Poslovnu 2013. Petrokemija je završila s gubitkom od 327 milijuna kuna. Pretpostavlja se da će još gori rezultati biti i za kraj 2014. godine. U prvih devet mjeseci 2014. ukupni prihodi tvrtke pali su za 13,1 posto s obzirom na isto razdoblje prethodne godine i iznosili su 1,616 milijardi kuna. Istodobno rashodi su iznosili 1,903 milijarde kuna i bili su manji za 7,1 posto. Gubitak je iznosio 286,8 milijuna kuna i veći je za čak 51,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. Ukupne obveze na dan 30. rujna 2014. iznosile su 1,165 milijardi kuna.

Isplata otpremnina

Petrokemija je lani zapošljavala 1644 djelatnika, što je za oko 700 ljudi manje nego u 2013., odnosno smanjili su broj zaposlenih za 29,1 posto. Troškovi osoblja smanjeni su za 8,4 posto i iznosili su 160,9 milijuna kuna. Smanjenje ukupnih prihoda, pak, navodi se u izvješću, rezultat je smanjenja cijene mineralnog gnojiva za 12,8 posto, dok je na rashode utjecala isplata otpremnina radnicima u ukupnom iznosu od 100,5 milijuna kuna.

‘Plaća je bila manja od cifre u ugovoru’

Dragan Marčinko u telefonskom nam je razgovoru jučer potvrdio da je riječ o njegovoj plaći.

Pojasnio je kako su plaće bile dirigirane i ograničene od strane države sve dok mirovinski fondovi nisu dokapitalizirali Petrokemiju, što je otvorilo prostor za ovu povišicu.

- Nakon toga primjenjivao se originalni ugovor kao što je imao i moj prethodnik. Međutim, iako je ta plaća ugovorno bila veća, Nadzorni odbor donio je odluku da se umanji za 20 posto - pojašnjava Marčinko.

- Dakle, niste primali onoliko koliko je bilo definirano ugovorom? - pitam ga.

- Da, točno tako - odgovorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:00