SKANDAL U SLAV. BRODU

Državni odvjetnik: Slobodno kradite vodu, to je beznačajno kazneno djelo

SLAVONSKI BROD - Davor Smoljan, općinski državni odvjetnik u Slavonskom Brodu, legalizirao je krađu vode iz sustava brodskog Vodovoda, odbacivši kaznenu prijavu protiv kradljivaca koji su priznali da su to činili “dugi niz godina”.

Zalijevanje terena

Iako se u pojedinačno utvrđenim slučajevima radilo i o šteti većoj od 20.000 kuna, Smoljan je u obrazloženju napisao da je riječ o “beznačajnom kaznenom djelu” jer je “vrijednost otuđenih stvari manja od 1000 kuna” te da ukradena voda nije služila za “daljnu preprodaju”.

Među kradljivcima vode bili su uglavnom nižerazredni nogometni klubovi u čijim su upravama lokalni tajkuni i političari. Ukradenu vodu koristili su za zalijevanje terena. No, među onima koji su otuđivali vodu bio je i Stjepan Pišonić, bivši saborski zastupnik HDZ-a i vlasnik Oriolika, vodećeg hrvatskog proizvođača tapeciranog namještaja.

Višegodišnja krađa

On je ukradenom vodom punio bazen uz svoju obiteljsku kuću u Slavonskom Kobašu. Vodu su krali i vatrogasci, puneći cisterne i preprodajući je vlasnicima vikendica koji nisu priključeni na brodsku vodovodnu mrežu, pa su vodu odlagali u spremnike. Tako otpada i tvrdnja općinskoga državnog odvjetnika da ukradena voda nije služila za preprodaju.

- Točno je da smo neovlašteno uzimali vodu iz sustava gradskog Vodovoda i njome zalijevali teren NK Omladinac iz Gornje Vrbe - izjavio je Mijo Vuković, predsjednik tog nogometnog kluba. - No, tako smo radili oduvijek, otkako klub postoji. Sada pregovaramo s Vodovodom da im platimo taj dug.

Slično je rekao i Mijo Halajko, poznati privrednik, vlasnik trgovačke tvrtke Halajko Commerce iz Sibinja, ujedno i predsjednik NK Slobodnica.

- Terene smo na taj način zalijevali otkako postoji Vodovod i nikada prije nije bilo problema. Sada se netko sjetio i prijavio nas - smata Halajko.

Pad tlaka

Zbog raširene krađe vode koja se naveliko otuđivala iz linijskih hidranata i cjevovoda brodskog Vodovoda, korisnici su se zbog pada tlaka često žalili Vodovodu. Ondje su, zajedno s policijom, krenuli u akciju te na djelu uhvatili i fotografirali mnoge kradljivce.

Policija sve ispitala

Zanimljivo, među njima je bila i tvrtka Baza iz Sibinja, koja je godinama ukradenom vodom punila javne bazene i tijekom ljeta naplaćivala ulaznice kupačima. Samo u prošloj godini ta je tvrtka otuđila vodu u iznosu većem od 66.000 kuna, no poslije je sklopljena nagodba da se taj iznos plati.

- Općinskom državnom odvjetništvu u kolovozu prošle godine podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 15 okrivljenika zbog krađe vode čija je ukupna vrijednost veća od 83.000 kuna. Policija je sve ispitala, sve je fotografirano, a okrivljeni su priznali djelo, pravdajući se kako to bez posljedica rade već godinama. No, naša je prijava tretirana kao ‘beznačajno kazneno djelo’ pa je odbačena 18. prosinca prošle godine - objasnio je Marko Blažević, član Uprave brodskog Vodovoda.

Smoljan nedostupan

O čudnoj odluci kojom je u Slavonskom Brodu praktično legalizirana krađa vode željeli smo razgovarati i s općinskim državnim odvjetnikom Davorom Smoljanom, ali on je bio na seminaru, a u Općinskom državnom odvjetništvu nisu nam željeli dati broj njegova mobitela.

Šef Vodovoda dao mi je vodu za moj bazen

Stjepan Pišonić, bivši saborski zastupnik HDZ-a i vlasnik tvornice namještaja Oriolik, našao se među kradljivcima vode jer je svoj privatni bazen veličine 10 x 5 metara uz obiteljsku kuću punio iz uličnog hidranta te vatrogasnim cijevima vodu doveo u svoje dvorište. Vodovod je procijenio da je na taj način ukrao oko 100 kubičnih metara vode.

- Bio sam na moru kad su mi javili da mreža na koju sam priključen ne radi, pa sam nazvao direktora Vodovoda, Vinka Bambira, i zamolio ga da bazen napunim vodom iz uličnog hidranta. On se s tim složio - rekao nam je Pišonić i dodao da je šteta bila beznačajna te da ju je platio odmah čim je za nju doznao. Međutim, u odštetnom zahtjevu koji je potpisao direktor Vodovoda Bambir, a koji je upućen policiji, ne spominje se nikakav dogovor s Pišonićem, nego njegovo “neovlašteno uzimanje vode”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:19