RATNE IGRE HRVATSKE VOJSKE

EKSKLUZIVNO: VIDEO, FOTO ‘Nije nam potrebna zračna pomoć američkih saveznika jer imamo fantastično naoružanje'

Na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ kod Slunja 428 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade održalo je najveću godišnju vojno-taktičku vježbu s bojevim gađanjem ‘Udar 13’ - sa 14 tenkova, 12 borbenih vozila, osam haubica 122 mm, tri višecjevna lansera Grad... Reporteri Nedjeljnog Krešimir Žabec i Tomislav Krišto prvi su novinari kojima je zapovjedništvo Oružanih snaga odobrilo da budu u centru odvijanja vježbe
 Tomislav Krišto / Cropix

Neprijatelj nikada ne spava. Ovog puta je krenuo u presjecanje Republike Hrvatske i izbijanje na njene granice. Kod Slunja u razbijanje neprijateljskih snaga u formaciji ojačanog mehaniziranog voda krenula je ojačana tenkovska satnija Hrvatske vojske. S 14 tenkova M84 A potpomognuta mehaniziranom satnijom u čijem sastavu su borbena vozila pješaštva M80 i borbena oklopna vozila POLO M83. U potpori je i mješovita raketna bitnica koja se sastoji od vodova samohodnih haubica SH 122 mm, haubica 122 mm D30 te višecjevnih lansera raketa GRAD kreće se u napad na neprijatelja. Zračnu potporu daju dva saveznička aviona F16 koji su doletjeli iz Aviana. Uglavnom, odnos snaga je tri naprema jedan. Scenarij je to vježbe zbog koje se na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” skupila sva ta silna tehnika, kako bi Hrvatska vojska demonstrirala svoje sposobnosti u okviru najveće godišnje vojne taktičke vježbe s bojevim gađanjem “Udar 13” koju provodi Kopnena vojska.

Bespilotna letjelica

Ovog puta sudionici vježbe su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. U vježbi je sudjelovalo 428 pripadnika brigade, 14 tenkova, osam borbenih vozila pješaštva M80, četiri borbena oklopna vozila POLO M83, četiri samohodne haubice 122 mm, četiri haubice 122 mm D30, tri višecjevna lansera Grad, bespilotna letjelica Skylark te dva “gostujuća” američka aviona F16 koji su doletjeli iz baze u Avianu. Nedaleko od bojišnice bila su raširena dva velika šatora, u jednom je bio smješten Taktičko-operativni centar, a u drugom Borbena komora. Iz TOC-a glavni zapovjednik operacije upravlja vježbom. Na raspolaganju su mu svi podaci koji dolaze s bojišnice, na ekrane dolazi slika iz bespilotnih letjelica. U slučaju da dođe do napada na TOC, zapovjedništvo se prebacuje u Borbenu komoru odakle zapovjednik može jednako kvalitetno upravljati snagama.

Projektili iz haubica

Reporteri Jutarnjeg lista, kao jedini predstavnici civilnih medija, imali su mogućnost pratiti tijek vježbe iz neposredne blizine. Fotoreporter Jutarnjeg nalazio se tek 800 metara od mjesta gdje su padali projektili ispaljeni iz haubica i tenkova te se kretao 20-ak metara iza tenkova u pokretu. Ovo je prvi put da je zapovjedništvo Oružanih snaga dopustilo novinarima da se približe samom centru odvijanja vježbe. Kao neprijateljske mete hrvatskim oklopnicima poslužili su otpisani tenkovi T55. Ukupno njih sedam koje su tog dana gađali iz svih raspoloživih oružja. Sam prostor na kojem su bile raspoređene mete bio je veličine jednog hektara, a po dubini se gađalo 300 do 500 metara. Nisu svi projektili pogodili svoje mete. Načelnik stožera Kopnene vojske general Mladen Fuzul tvrdi kako je uspješnih pogodaka bilo 80 posto. Tvrdi kako je time iznimno zadovoljan i da će zapovjedniku Kopnene vojske generalu Dragutinu Repincu referirati kako je misija uspješno obavljena. I s veće udaljenosti bilo je vidljivo kako je najviše neuspješnih gađanja bilo protuoklopnim vođenim raketama maljutka. I dolje na samoj bojišnici vojnici su se poprilično mrštili na rezultate “maljutkaša”. Maljutke su ispaljivane s borbenog oklopnog vozila POLO M83.

Pogledajte fotogaleriju s vojne vježbe

Cilj vježbe je bio pokazati uvježbanost u provođenju usklađenog djelovanja različitih postrojbi tijekom borbenog djelovanja te usklađenost sa zračnom potporom. General Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade tvrdi kako je ovo bila kruna dosadašnje obuke njegovih vojnika i da je test uspješno proveden. Suhoparnim i strogim vojničkim rječnikom objasnit će vam kako je obavljena jedna vrlo složena zadaća obuhvata neprijateljskih snaga uz potporu mehanizirane satnije, a rezultat je uspješno savladavanje neprijatelja.

Dimne bombe

U vježbi je korišteno 14 moderniziranih tenkova M84 A koji imaju ugrađene lasere za označavanje cilja, ugrađene meteosenzore te se na osnovu podataka o brzini vjetra i temperaturi nakon označavanja cilja automtski korigira cijev tenka i dolazi do ispaljenja projektila. Sve u roku 7 sekundi. Vojnici u šali ovaj tenk zovu M snajper jer sa 95-postotnom preciznošću pogađa cilj. Borbeni komplet tenka je 42 projektila, a može koristi trenutne fugasne, potkalibarske i kumulativne projektile. Zbog sigurnosnih razloga te konfiguracije terena, tenkovi na poligonu ispaljenja ne vrše u pokretu, a cijev uvijek, bez obzira na položaj i brzinu tenka, mora gledati u cilj.

Kao potpora tenkovskoj satnici na položajima je bila raspoređena mješovita raketna bitnica koja se sastoji od tri paljbena voda - voda samohodnih haubica, voda haubica i voda višecjevnih lansera raketa. Haubice 122 mm D30 koristile su fugasne projektile s punim punjenjem, dok su samohodne haubice koristile projektile sa smanjenim punjenjem.

Najosjetljiviji dio vježbe trebala je biti koordinacija sa zračnom potporom koja je u vidu dva F16 došla iz baze u Avianu. Iz jednog aviona trebala je biti bačena bomba od 25 kilograma. I to u trenutku nakon što je vatrom iz višecjevnih lansera raketa i haubica po dubini neprijatelju onemogućeno uvođenje pričuvnih snaga.

Pri navođenju zračne potpore jednu od njavažnijih uloga imaju prednji zračni kontrolori. Oni su ti koji direktno komuniciraju s pilotima i navode ih na cilj. Osim verbalnog navođenja, pilotima se cilj označava i dimnim bombama ili laserom. Dva F16 tog su dana tutnjala iznad Slunja, prednji zračni kontrolori su ih navodili na cilj, bačene su dimne kutije, ali bomba iz aviona nije bačena. Prema sigurnosnim protokolima za vježbe, granica oblačnosti mora biti najmanje 2300 metara. Oblaci su u tom trenuku bili na nižoj razini i dvije “šesnaestice” su se neobavljenog posla vratile u Aviano. Bolje i to nego da iznad Slunja ponovno lete avionski dijelovi. No, i bez pomoći moćnog saveznika, hrvatske snage su uspješno svladale neprijatelja.

Nakon odlaska aviona, u bitku su uvedeni tenkovi. Oni su krenuli s lijevog krila, a s desnog krila u obuhvat neprijatelja kreću borbena oklopna vozila, te kroz središnji dio borbena vozila pješaštva. U ovakvoj vježbi bode u oči izostanak najmodernijeg borbenog oklopnog vozila Hrvatske vojske. Riječ je oklopnjaku Patria. General Jurković nam nakon završene vježbe pojašnjava da Patria nije opremljena za sudjelovanje u jednoj ovakvoj borbenoj operaciji. Sa svojom vatrenom stanicom 12,7 mm Patria je najpogodnija za prijevoz vojnika od točke A do točke B, te za sudjelovanje u operacijama potpore miru. Stoga nije ni čudo da vojnici već duže vrijeme ovaj oklopnjak nazivaju veliki oklopljeni taksi.

EKSKLUZIVNO: VIDEO Spektakularna vojna vježba u Slunju

Da bi mogla sudjelovati u jednoj ovakvoj taktičkoj vježbi prethodno će se na nju morati integrirati vatrena stanica od 30 mm, a ni protuoklopne rakete ne bi bile na odmet. Ministarstvo obrane već je ove godine imalo u planu ugovaranje osam komada 30-milimetarskih vatrenih stanica, ali se od toga odustalo zbog nedostatka novca. Manjak sredstava na vježbi se osjetio i u ispaljivanju projektila. Ispaljeno je tek nekoliko desetaka projektila. Direktor vježbe pukovnik Mile Valentić otvoreno priznaje kako se pazi na svaki ispaljeni projektil. No, tvrdi da i s ovom količinom streljiva mogu uspješno izvršiti predviđene zadatke. Ipak, više su streljiva ispalili tri dana kasnije kada je vježba prezentirana visokim vojnim i civilnim dužnosnicima.

....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:48