UDAR 13

EKSKLUZIVNO: VIDEO Spektakularna vojna vježba u Slunju: Neprijatelji upali na teritoriji RH...

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju traje taktička vojna vježba s bojevim gađanjem “Udar 13” koja će kulminirati pokaznom vježbom za visoke vojne i civilne dužnosnike u petak 4. listopada.

Riječ je o najvećoj godišnjoj vojnoj vježbi pripadnika Kopnene vojske čiji su nositelji pripadnici gardijske oklopno mehanizirane brigade.

U vježbi je sudjelovalo 428 pripadnika Kopnene vojske 14 tenkova M84, 8 borbenih vozila pješaštva M80, četiri samohodne haubice SH 122 mm, haubice 122 mm D30, bespilotna letjelica te dva aviona F16 Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji su na Slunj doletjeli iz baze u Avianu.

Fotoreporter Jutarnjeg lista kao jedini pripadnik civilnih medija dobio je priliku da izbliza prati vježbu koja je uključivala korištenje bojeve municije. Bio je smješten tek nekih 800 metara od mjesta gdje su padale granate ispaljene iz tenkova i haubica te je pratio tenkove u kretanju na udaljenosti od dvadesetak metara.

Scenarij vježbe obuhvaćao je upad neprijateljskih snaga na teritorij RH i njihovu težnju da izbiju na njene državne granice. Kao neprijateljske mete korišteno je nekoliko otpisanih tenkova T55. U koordiniranoj akciji Oklopne bojne uz tenkove i haubice sudjelovala je i mješovita raketna bitnica.

Zapovjedništvo Oružanih snaga dosada nije davalo dozvolu civilnim medijima da na ovakav način prate neku vojnu vježbu Hrvatske vojske pogotovo prilikom korištenja bojeve municije. Stoga je riječ o eksluzivnom materijalu koji izbliza pokazuje sposobnosti i tehniku Oružanih snaga.

Ovo je i najava za veliki foto ekskluziv koji ćemo objaviti u Nedjeljnom Jutarnjem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 07:42