VLADA KREĆE U PRODAJU

ERSTE GRUPA ŽELI POŠTANSKU BANKU Sastaje se povjerenstvo za prodaju CO-a i HPB-a

U Vladi su uvjereni kako će prodajom u proračun priskrbiti tri milijarde kuna
 Cropix

U Ministarstvu financija danas bi se trebao održati sastanak Povjerenstva za prodaju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke koji će, uz ostalo, raspravljati i o investitorima koji su pokazali interes za kupnju udjela u tim dvjema državnim institucijama.

Rok za iskazivanje interesa istekao je 31. kolovoza, a neobvezujuće ponude za stjecanje dionica i dokapitalizciju zainteresirani kupci trebali bi predati do 20. rujna.

LJUTITA REAKCIJA LINIĆA 'Vele da sam debil. Očito jesam! Ako sam tri milijarde samo tako bacio, to samo debili mogu raditi!'

Iako u Vladinim krugovima ističu da je prerano govoriti o zainteresiranim kupcima, neslužbene informacije govore da je interes “bolji od očekivanja”. Za obje institucije, koliko se može saznati, raspitivalo se po desetak potencijalnih investitora.

U slučaju Croatia osiguranja riječ je, među ostalim, o tri kupca koja su davno najavila odaziv - domaći Adris, poljski PZU i slovenski Triglav.

Erste u koncentraciji?

Međutim, u igru su se uključili i multinacionalna osiguravateljska kuća, American International Group, zatim njemački Ergo te austrijski VIG.

Za HPB pak interes je također šarolik i spominju se neke turske banke, poput Turkish Economy Bank, kao i njemačka Deutsche Postbank. No, ono što je posebno indikativno, interes su konačno potvrdile Erste banka i OTP, dvije banke koje posluju na hrvatskom tržištu. U poslovnim krugovima može se čuti da se Erste banka već raspitivala kod nadležnih institucija oko pitanja moguće koncentracije. Prema podacima HNB-a, Erste banka trenutačno ima udjel od 14,4 posto, a s obzirom na to da HPB drži 4,4 posto tržišta, preuzimanjem te banke preskočila bi PBZ i postala druga banka po veličini u Hrvatskoj.

'NEĆEMO KUPITI HPB, ALI SPREMNI SMO POMOĆI GRADNJU KRAKA JUŽNOG TOKA' Zamjenik predsjenika uprave Sberbanka

Nadomak 3 milijarde?

No, tek će predaja neobvezujućih ponuda u iduća dva tjedna pokazati tko je doista ozbiljan kupac. Jer, u ovom prvom koraku interes se može pokazivati iz različitih motiva, uključujući stjecanje prava za uvid u natječajnu dokumentaciju. Od prodaje udjela u CO i HPB-u, sudeći prema planiranim prihodima od privatizacije, država očekuje gotovo tri milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:25