IGOR BOJANIĆ BEZ PODRŠKE

Fakultetsko vijeće odbilo dekana optuženog za mito

USKOK tereti Bojanića da je za 2000 eura studentu sredio da položi ispit
 Vlado Kos/CROPIX

Dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić, tvorac kontroverznog kaznenog djela o sramoćenju, ostao je u utorak bez podrške Fakultetskog vijeća.

Bojanić je nakon takvog ishoda najavio podnošenje zahtjeva o razrješenju, što bi se trebalo dogoditi na sljedećoj sjednici vijeća u petak.

Tako će, čini se, dekan Bojanić napokon odstupiti, nakon što se tome dugo i grčevito odupirao, unatoč podignutoj optužnici USKOK-a zbog navodnog primanja mita, ali i novoj istrazi koja ga sumnjiči da je za predavanja svojih asistenata uzimao honorar, kao da ih je on održao.

Iako su zahtjevi za njegovim odlaskom bivali sve glasniji, Bojanić se uporno pozivao na presumpciju nevinosti, objašnjavajući da do osuđujuće pravomoćne presude nitko nije kriv.

Posljednjih dana napustili su ga prodekani. Iako je tu funkciju nudio mnogim profesorima, svi redom su ga odbili. Izvor Jutarnjeg, blizak Fakultetskom vijeću, tvrdi da je Bojanić bio siguran da će imati većinu glasova u tom tijelu, no u utorak na glasovanju ispostavilo se da je bio u krivu.

Prema optužnici USKOK-a, Bojanić je primio mito od 2000 eura da bi jednom studentu omogućio prolazak na ispitu iz kazneno procesnog prava. Otac tog studenta zamolio je za posredovanje direktora Osječke tržnice Željka Krivića da dogovori prolaznu ocjenu te se za tu uslugu, honoriranu sa 2000 eura, obratio Bojaniću i dao mu novac.

Kako student na pismenom nije ostvario dovoljno bodova da bi mogao izaći na usmeni, Bojanić - stoji u optužnici - tražio je od prof. Tomičića da studenta ipak pusti na usmeni dio. No kako on ni na usmenom nije pokazao znanje, pao je. Tada je Bojanić tražio od prof. Tomičića da studenta ponovno ispita, što je on i učinio i pod pritiskom dao prolaznu ocjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:49