AFERA OSJEČKI INDEX

VELIKI SKANDAL Dekan optužen za prodavanje ispita, a Vlada mu daje da radi na Kaznenom zakonu

Čekamo da Bojanić sam odstupi iz radne skupine, mi ga ne zovemo na sastanke, stav je Ministarstva pravosuđa
 Vlado Kos/CROPIX

Iako su nas u u Ministarstvu pravosuđa uvjeravali da će Igor Bojanić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, biti udaljen iz radne skupine za izradu novog Kaznenog zakona, on je i dalje njezin član.

To, pak, nije sve. Sveučilište Bojanića nije razriješilo s mjesta dekana i profesora, a kolege koji su upoznati s aferom “osječki index” šokirani su rasporedom predavanja za poslijediplomski studij na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Bojanić je, naime, pozvan da predaje i na postdiplomskom doktorskom studiju iz kaznenog prava u Zagrebu.

Karijera ide naprijed

Drugim riječima, Bojaniću se zapravo ništa nije dogodilo iako je četvrtookrivljeni u aferi davanja i primanja mita na fakultetu kojem je godinama na čelu. Ironija je potpuna kada se doda da je Bojanić nositelj kolegija antikorupcijski odgoj na Studiju ljudska prava i građanski odgoj i obrazovanje osječkog Pravnog fakulteta te da je tvorac novog članka Kaznenog zakona, kaznenog djela “sramoćenja”.

Kako je Jutarnji list opširno pisao, Igor Bojanić obuhvaćen je velikom istragom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zbog sumnji da je bio upleten u prodaju ispita na osječkom Pravnom fakultetu. Početkom srpnja prošle godine, kada je višemjesečna akcija okončana, USKOK je osumnjičio ukupno 18 osoba za sudjelovanje u korupcijskom lancu.

Tada su u istražnom zatvoru završili danas prvookrivljeni, bivši direktor osječke Tržnice Željko Krivić, i drugookrivljeni, posrednik u predaji novca Josip Milić. Petorica profesora Pravnog fakulteta, među kojima i dekan Bojanić, bili su privedeni i ispitani, ali ne i pritvoreni.

Međutim, sva petorica obuhvaćena su optužnicom. Od ukupno 18 osumnjičenih, u četvrtak se na Županijskom sudu u Zagrebu njih šestero nagodilo s tužiteljem, što znači da su priznali krivnju. Među njima je i Zvonimir Tomičić, viši asistent koji tereti dekana Igora Bojanića.

Osijek ne zna za stegu

Uz Tomičića, nagodili su se Željko Krivić, Josip Milić, Dražen Zima, Damir Zagoršćak i Goran Primorac. Svi su osuđeni na dobrotvorni rad ili uvjetnim kaznama.

Na Sveučilištu u Osijeku ignoriraju upit novinara hoće li nadležni iz te visokoobrazovne institucije pokreniti stegovni postupak ili postupak udaljenja Igora Bojanića s mjesta dekana i profesora Pravnog fakulteta do okončanja kaznenog postupka koji se protiv njega vodi.

Čeka se da ne dođe!?

U Ministarstvu pravosuđa nemaju objašnjenje kako to da je Bojanić i dalje član radne skupine za izmjenu KZ-a. Ministar ga još nije razriješio članstva, barem članovi radne skupine nisu o tome obaviješteni, što bi trebalo učiniti kako bi se napravio novi raspored zaduženja u tom složenom radnom procesu.

Iduća sjednica radne skupine zakazana je za 14. travnja. Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa, na pitanje o Bojanićevoj funkciji u radnoj skupni odgovara da je započet formalni postupak njegova udaljenja iz radne skupine.

- Igor Bojanić nije pozivan na sastanke radne skupine, a neće ga se ni u budućnosti pozivati. Zapravo se čeka da sam odstupi - tvrdi Abramov.

Predaje antikorupcijski odgoj osječkim studentima

- Igor Bojanić četvrtookrivljeni u aferi davanja i primanja mita na fakultetu kojem je godinama na čelu

- Sveučilište Bojanića nije razriješilo s mjesta dekana i profesora

- Nositelj je kolegija antikorupcijski odgoj na Studiju ljudska prava i građanski odgoj i obrazovanje

- Pozvan da predaje i na postdiplomskom doktorskom studiju iz kaznenog prava u Zagrebu

- U Ministarstvu pravosuđa nemaju objašnjenje kako to da je Bojanić još član radne skupine za izmjenu KZ-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:27