SKANDAL NA SVEUČILIŠTU

FIZIČARI ODGOVARAJU ‘FILOZOFU’ BORASU Indologija? Slavistika? Mi ostvarujemo više od svih

Što neki instituti u Zagrebu znače za nuklearni program? Ništa. Da nestanu svi fizičari u Hrvatskoj, ne bi se dogodilo ništa u svijetu. Da nestanu naši indolozi, germanisti i slavisti, bio bi potres u svijetu u tim strukama. A to se zaboravlja - izjavio je prekjučer prof. Damir Boras , dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Borasova izjava odmah je postala predmet rasprava.

Samo jedna znanost

- Stav IRB-a je da postoji samo jedna znanost, a to je međunarodno prepoznata. Ako istraživanje nije službeno prihvaćeno kao važno u međunarodnom okruženju, onda bolje da se i ne radi. Nažalost, često izražen stav u Hrvatskoj je da humanističke znanosti ne bi smjele podlijegati tim međunarodnim kriterijima - komentirao je dr. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB), i naglasio da je nuklearna fizika jedna od najboljih hrvatskih znanstvenih grana.

- Hrvatski fizičari u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima svake godine objavljuju nekoliko desetaka puta više publikacija od bitno brojnijeg akademskog osoblja Filozofskog fakulteta. Osim toga, na Fizičkom odsjeku PMF-a plaće se ne uvećavaju dodacima iz školarina i iz drugih izvora - istaknuo je prof. Matko Milin s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu. Slično misli i njegov kolega s PMF-a, prof. Mirko Planinić.

- U zadnje su dvije godine fizičari s PMF-a objavili dva članka iz nuklearne fizike u vrhunskom svjetskom znanstvenom časopisu Nature. U zadnje smo tri godine dobili tri europska projekta u vrijednosti iznad dva i pol milijuna eura. Sve to postižemo bez isplaćivanja dodataka na plaće od školarina i drugih sredstava iz proračuna - naglasio je Planinić.

Nepromišljena izjava

Dr. Dario Hrupec s IRB-a smatra da je Borasova izjava nepromišljena. - Izjava nije mudra jer implicira da hrvatski fizičari rade nevažne stvari. To, naravno, nije točno. Mnogi hrvatski fizičari rade na top-temama današnjice i neki zauzimaju važna mjesta u vodećim svjetskim kolaboracijama. A što se tiče hipotetskog nestanka eksperata, postavio bih ovakvo pitanje: ‘Što bi se u svijetu dogodilo da nestanu svi svjetski indolozi, a što da nestanu svi svjetski fizičari?’ - zaključio je Hrupec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:52