PRAZNIK RADA DILJEM HRVATSKE

FOTO Bandić neizravno najavio borbu za mjesto gradonačelnika; Čačić kod Trakošćana dijelio grah posjetiteljima

Gradonačelnik će u 10:30 na ulazu u Maksimir dijeliti karanfile, a u 13:30 stići će i predsjednik Ivo Josipović
Zagreb, 010512.Park Maksimir.Proslava povodom Medjunarodnog Praznika rada u parku Maksimir.Brojni zagrepcani su posjetili Maksimir gdje su mogli besplatno pojesti grah, prosetati se, veslati na jezeru, uzivati u prigodnom kulturnom programu i drugim aktivnostima.Na fotografiji: Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic djeli karanfile.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnoga praznika rada, u Maksimiru i ove godine protječe bez sindikalnih središnjica, uz tradicionalni besplatni grah i zabavno-glazbeni program u organizaciji Grada Zagreba.

U Maksimir su jutros ipak stigli neki od predstavnika nezadovoljnih radnika i to članovi Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH), članice Demokratske stranke žena (DSŽ) te bivše radnice propale tvornice "Kamensko".

Uz transparent "Hoćemo posao, stop praznim obećanjima" građanima su dijelili letke u kojima pozivaju na osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih, kojim bi se investiralo u proizvodno gospodarstvo i obrtništvo, odnosno spašavala postojeća i otvarala nova radna mjesta. Predlažu da se sredstva za taj fond, uz ostalo, prikupljaju uvođenjem 15-postotnih odbitaka na neto plaću saborskih zastupnika, državnih dužnosnika i hrvatskih promatrača u EU parlamentu.

"Nemamo vremena za prazna obećanja, tražimo da nam se vrati radno mjesto i dostojanstvo radnika, koji su nam oduzeti u zamjenu za prosjački štap i dužničko ropstvo", poručila je Maja Marija Jelinčić, počasna predsjednica SNH i predsjednica DSŽ, te istaknula kako je "vrijeme da oni koji su odgovorni za sadašnju situaciju u državi počnu dijeliti sudbinu onih koje su doveli u ovu katastrofalnu situaciju".

Gradonačelnik Milan Bandić na ulazu u park sugrađanima je dijelio karanfile, te je, kao i prethodnih godina, sudjelovao u podjeli 40-ak tisuća porcija graha s kobasicom, skuhanih po njegovu receptu.

"Hrvatska još nije na dnu, ali ove godine definitivno dodiruje dno", rekao je Bandić u kartkoj izjavi novinarima, komentirajući najnovija poskupljenja (struje i plina) i sve veći broj nezaposlenih.

Nitko nam ništa neće pokloniti, teret socijalne krize morat ćemo što ravnomjernije raspodijeliti i početi iz početka, rekao je Bandić, uvjeren da će hrvatski narod i to izdržati.

"Ljudi će to izdržati ako vide da od vrha do najniže razine ima reda i solidarnosti i da se, umjesto licemjerja, teret socijalne krize ravnomjerno raspodjeljuje", poručio je gradonačelnik.

Uz to, Bandić je u Maksimiru neizravno najavio još jednu kandidaturu za gradonačelnika.

Na pitanje hoće li se (iduće godine) ponovno kandidirati za gradonačelnika Bandić je rekao: "Što vi mislite je li bih se trebao kandidirati? To ćemo pitati građane koji su do sada četiri puta dali povjerenje gradonačelniku, a ja još nisam bacio koplje u trnje."

Novinare je zanimao i Bandićev komentar odbijanja Skupštine njegova prijedloga za izgradnju fontana i uređenja Cvjetnog trga na što je gradonačelnik rekao da "ništa nije odbijeno" te da je sve što je Skupština zaključila on i izvršio.

"Ja samo znam raditi, biti odgovoran i poštivati zakon. Gospoda su to odlučila u sklopu proračuna i ja ću to izvršiti. Ja sam prvi čovjek Zagreba, prije svega da poštujem zakon i odluke Skupštine i tako će to i biti", rekao je.

Na središnju proslavu u Maksimir bi, kako je najavljeno, oko 13 sati trebao stići i predsjednik Republike Ivo Josipović kako bi se susreo s građanima i čestitao im Praznik rada.

1. svibnja tradicionalno je u Maksimiru obilježilo i vodstvo zagrebačkog SDP-a, predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem te potpredsjednicima Mirandom Mrsićem i Gordanom Marasom.

"Nadam se da će se za godinu dana, kada se u isto ovo vrijeme nađemo u Maksimiru, dogoditi promjene i da će situacija biti optimističnija", rekao je Bernardić te svjestan, kako je rekao, da je situacija teška, pozvao građane da još ovu i sljedeću godinu provedu u "strpljenju i nadi".

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, upitan za svoju inicijativu zapošljavanja mladih, odgovorio je da bi zakon o poticanju zapošljavanja, ako ga prihvati Sabor, trebao stupiti na snagu 1. lipnja i tada otvoriti mogućnost mladima da "steknu željno očekivanu godinu radnog iskustva".

U Maksimiru su ove godine bili i Hrvatski laburisti koji su sa svog štanda pozivali građane da ispune njihov upitnik u sklopu akcije "Pitajte Vladu".

Četiri sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske prvosvibanjski prosvjedni skup danas su, umjesto u Maksimiru, održale na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:51