UVIJEK TU DA POMOGNU

FOTO HGSS-ovci priskočili u pomoć: Oboružani lopatama od snijega očistili prilaze zagrebačkim bolnicama

U raščišćavanje snježnog kaosa danas poslijepodne uključilo se i 70-ak članova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), koji su od Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobili poziv da pomognu u čišćenju prilaza zagrebačkim bolnicama.

Na intervenciju su izašli i dobrovoljni vatrogasci te pripadnici Civilne zaštite. Oboružani lopatama, pokušavali su otvoriti stubišne prilaze i malene puteljke prema Hitnom prijamu, te raznim dijagnostičkim i specijalističkim ambulantama. Čistili su oko Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Bolnice za plućne bolesti, Imunološkog Zavoda i Dječje bolnice Srebrnjak. Nikomu nije bilo jasno zašto to radi GSS, čiji su pripadnici iz cijele Hrvatske u trenutku poziva bili na Sljemenu.

VIDEO, Čović: 'Službe rade Sizifov posao! Ne prestane li padati proglasit ćemo elementarnu nepogodu!'; Mobilizirano 1000 ljudi za čišćenje grada!

- Neobično je što nas zovu da pomognemo u rasčišćavanju snijega, jer se mi uglavnom bavimo spašvanjem. Ali, uvijek smo tu da pomognem. Brzo smo se organizirali i krenuli u akciju - rekao nam je na terenu Branko Šeparović, pročelnik Komisije za sigurnost na skijalištima koji je rukovodio akcijom.

Među GSS-ovcima bilo je mnoštvo speleologa, planinara, iskusnih skijaša i gorskih spašavatelja, a lopate i lopatice spremno su u ruke uzele i pripadnice “nježnijeg spola”. U skijaškim kombinezonima, s prepoznatljivim, nepromočivim prslucima HGSS-a, bez problema su se probijali kroz snježna brda.

U kratkom roku od snježnih nanosa oslobodili su pojedine klinike, a negdje su doslovce morali ugaziti i više od pola metra u snijeg kako bi očistili prilaze ulaznim vratima pojedinih ambulanti.

Zbog goleme količine snijega rad bolnica u sjevernom dijelu Zagreba bio je znatno otežan. Zimska služba očistila je, naime, samo glavne prilaze, ali nizu sporednih puteljaka i stepenica pristup nije uopće bio moguć. Pločnik koji od Gupčeve zvijezde vodi prema “Zaraznoj” i “Plućnoj” bolnici nije tako uopće bio očišćen od snijega, pa su građani do dolaska GSS-ovaca manevrirali kolnikom, dok su ih vozači izbjegavali, nerijetko proklizavajući na ledom okovanoj cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:57