U KNINU SE SLAVI 16. OBLJETNICA AKCIJE OLUJA

FOTO Josipović: Pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno. Osuđujemo svaki zločin

 Ante Čizmić/Cropix

KNIN - Oluja je bila borba za slobodu i pravdu, to je počast brigadama, poginulima i ranjenima. To je počast Hrvatskoj. Domovinski rat je pravedan, a zločinački pothvat napravili su Milošević i pomagači. Silno sam ponosna što iz našeg kraljevskog grada Knina mogu čestitati Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svom hrvatskim braniteljima i svim generalima, a posebno čestitam i zahvaljujem generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini - izjavila je premijerka Kosor prilikom proslave obljetnice Oluje u Kninu i izazvala gromoglasno odobravanje publike.

- U srcu nosimo trenutak kada Franjo Tuđman podiže ruke u zrak na kninskoj tvrđavi, a naša trobojnica vijori se iznad njega - zaključila je Kosor svoj govor.

- Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. To su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje", rekla je Kosor dodajući:

- Bilo bi dobro da i naši susjedi razumiju da su upravo ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju - istaknula je Kosor.

Također je napomenula kako krivci za zločin, ma s koje strane bio počinjen, moraju biti privedeni pravdi “radilo se o ratnom zločinu, ratnom profiterstvu ili korupciji”.

- Oluju ne slavimo da bi slavili rat već slobodu, jer to je bila krvava borba za samostalnost Hrvatske - izjavio je predsjedik Ivo Josipović u svom govoru povodom svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, koji će se zaključiti koncertom na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat.

- Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno žaleći sve žrtve, osuđujući svaki zločin - rekao je dodajući kako Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske.

- Blistava hrvatska akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv sugrađana srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti", poručio je Josipović.

Svečanost je počela točno u 9 sati i 43 minute kada su se oglasila kninska crkvena zvona označivši tako vrijeme kada su na ovaj datum prije 16 godina hrvatske snage oslobodile Knin, čime je ispunjena glavni cilj vojno-redarstvene akcije ' Oluja'. Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počelo je u prijepodnevnim satima svečanim podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, točno u trenutku kada su kninsku tvrđavu u brišućem letu nadletjela dva zrakoplova hrvatskih Oružanih snaga .

Svečanom obilježavanju su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović , premijerka Jadranka Kosor , potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić, ravnatelj policije Oliver Grbić te svi ministri. Bile su tu i druge osobe iz javnog i političkog života, između ostalih i predsjednik HNS-a Radimir Čačić, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i generali Damir Krstičević i Rahim Ademi.

Podizanje zastave pratila je himna u izvedbi Orkestra Hrvatske ratne mornarice, a svečano su se postrojile snage MUP-a i OSRH-a.

Svečanost je nastavljena misom koju će predvoditi vojni biskup Juraj Jezerinac u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:51