SPECIJALCI U UDBINI

FOTO Na najvećoj međunarodnoj vojnoj vježbi 'Jackal Stone 12' borili se specijalci iz 11 zemalja

Na pokaznoj vježbi su sudjelovali Ivo Josipović, Ante Kotromanović i Drago Lovrić, te vojni vrh jedanaest zemalja sudionika vježbe

UDBINA - U sklopu međunarodne vojne vježbe NATO-a "Jackal Stone 12" danas je u vojarni "Josip Jović" u Udbini održana pokazna vježba kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, te vojni vrh jedanaest zemalja sudionika vježbe i sedam zemalja promatrača.

Predsjednik Josipović u izjavi za medije vojnu je vježbu ocijenio vrlo uspješnom i primjerom kako elitne postrojbe multinacionalnih snaga mogu surađivati u vrlo osjetljivim situacijama. Također je iskazao zadovoljstvo što su svi partneri na vježbi pohvalili dobru organizaciju vojne vježbe i domaćina Oružane snage RH.

Ministar Kotromanović kazao je da u sklopu vježbe Jackal Stone surađuje jedanaest nacija, te da će u okolnostima odlaska snaga NATO saveza iz Afganistana ubuduće biti potrebno sve više ovakvih vježbi da bi se zadržala kohezija tog saveza. Procijenio je zato da će se prostor na Udbini ubuduće maksimalno koristiti, budući da ima sletnu stazu za helikoptere i zrakoplove. Prednost lokacije je i blizina vojnog vježbališta u Slunju, gdje su dobri uvjeti za vježbanje bojevog gađanja, dodao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li se izboriti za više novaca iz državnog proračuna za MORH, kao što se već izborio za nabavku pet obalnih ophodnih brodova, Kotromanović je to ocijenio dobrom odlukom, te izrazio uvjerenje da će natječaj biti gotov do kraja ove godine te da će se iduće brodovi početi graditi.

Najavivši daljnje opremanje i modernizaciju OSRH , jer je to jedan od primarnih ciljeva, ustvrdio je kako ne želi biti "na ovom mjestu, a da se to ne učini".

Na pitanje je li naše ratno zrakoplovstvo uopće spremno braniti hrvatsko nebo, Kotromanović je kazao da i kao članica NATO saveza, a i samostalno, mi možemo braniti svoje nebo.

O tome kakva je spremnost specijalnih postrojbi hrvatskih OS u odnosu na druge zemlje-sudionice vježbe, Kotromanović je odgovorio da mi i učimo i imamo što dati te da se ovakve vježbe i rade zato da bi se postigao standardni način obučavanja zemalja-članica NATO saveza, a specifično za specijalne postrojbe je da se moraju obučavati i usavršavati kontinuirano do savršenstva.

Načelnik Drago Lovrić na to je pitanje odgovorio da su sve postrojbe koje su ovamo došle izuzetno profesionalne i osposobljene za specijalne zadaće, ali da smo i mi ponosni na naše vojnike i postrojbe jer su oni spremni odgovoriti na sve izazove.

Na pitanje o eventualnoj ugroženosti naših vojnika u Afganistanu ovih dana, Lovrić je kazao da su naši vojnici na sigurnom i obavljaju svoje zadaće.

Zapovjednik vježbe general Michael S. Repass zahvalio se hrvatskom narodu i Vladi i na gostoprimstvu za ovu vježbu, ali i na suradnji u mirovnim misijama.

Na pitanje može li usporediti spremnost hrvatskih i američkih specijalaca, general Repass je odgovorio da je to teško jer pojedine zemlje donose jaču tehnologiju, druge neku specijalizaciju, no da je on vrlo zadovoljan rezultatom vježbe koja je kulminacija jednogodišnjih planova i uvježbavanja. Štoviše, za sudionike vježbe rekao je da se prepoznaje određeno „bratstvo“ među pripadnicima specijalnih jedinica.

Sudionici vježbe po scenariju suprotstavljenih strana pokušali su osvojiti, odnosno obraniti osvajanje pojedinih objekata.

U vježbi su sudjelovali helikopteri Mi-171Sh s padobrancima, te motorizirane jedinice. Na taktičko-tehničkom zboru mogao se razgledati dio sofisticirane opreme specijalnih postrojbi iz više zemalja.

Zanimljivost ove vježbe, u odnosu na ranije koje su pratili hrvatski mediji, je da je bilo zabranjeno fotografirati lica sudionika osim kada su bili maskirani, budući da je riječ o aktivnim specijalcima koji prema potrebi tajno djeluju u mnogim zemljama svijeta.

Predsjednik Josipović u Udbini je posjetio i dječji vrtić, koji je kao humanitarni projekt u okviru vojne vježbe obnovljen i proširen američkom donacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:11