SUDJELUJE 6000 VOJNIKA

NATO PLANIRA VELIKU VOJNU VJEŽBU NA ISTOKU EUROPE 'To nema veze s hladnoratovskom politikom'

NATO se ponovno usredotočuje na svoju osnovnu zadaću obrane vlastitih teritorija nakon dugogodišnje misije u Afganistanu

BRUNSSUM - NATO planira održati u studenom veliku vojnu vježbu u istočnoj Europi za usavršavanje svojih vještina konvencionalnog ratovanja, ali ističe da vježbe nemaju veze s njegovim starim hladnoratovskim suparnikom Rusijom.

Vježba "Steadfast Jazz" (Nepokolebljivi duh) u Latviji i Poljskoj od 2. do 9. studenog pokazuje da se NATO ponovno usredotočuje na svoju osnovnu zadaću obrane vlastitih teritorija nakon dugogodišnje misije u Afganistanu.

"U proteklih 10 do 12 godina postali smo nevjerojatno vješti u borbi protiv pobune koju smo vodili u Afganistanu", rekao je na konferenciji za tisak zapovjednik NATO-a, zrakoplovni general SAD-a Philip Breedlove.

Ako bi NATO ikada morati braniti teritorij zemlje članice "moramo biti spremni na sofisticiranije vojne operacije", rekao je u srijedu u stožeru NATO-a u nizozemskom Brunssumu.

U vježbi NATO-ove snage istjeruju napadača, a Breedlove je zanijekao da se radi o prepotstavljenoj ruskoj invaziji.

U vježbi, koja treba testirati NATO-ove snage za brzi odgovor, sudjelovat će 6000 pripadnika svih rodova vojski 20 savezničkh i partnerskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:37