PROJEKT STANDEX

NATO I RUSIJA ZAJEDNO PROTIV TERORIZMA Testirali program detekcije eksploziva na daljinu

Projekt bi mogao pomoći NATO-u i Rusiji da spriječe terorističke napade kakvi su izvedeni na sustavu javnoga gradskog prijevoza u Londonu, Madridu i Moskvi
 ThinkStock

ZAGREB - Tehnologija za detekciju eksploziva na daljinu, u realnome vremenu prvi je put testirana u podzemnoj postaji jednog velikog europskoga grada, a pokus zajedno izvode Rusi i zemlje NATO-a, objavio je NATO u srijedu.

Rezultati su uvjerljivi i utiru put široj upotrebi te tehnologije. Pokusom je završena faza razvoja i testiranja STANDEX-a, programa detekcije eksploziva na daljinu, na kojem su četiri godine zajedno radili stručnjaci NATO-a i Rusije.

Promatrači smatraju da je riječ o važnoj suradnji u borbi protiv terorizma u sustavima javnog prijevoza. Tijekom testiranja koje se održalo u lipnju u sustavu podzemne željeznice jedne europske prijestolnice, projekt STANDEX uspio je u stvarnome vremenu odjednom i naći sumnjivce i detektirati eksploziv koji su nosili na sebi. Upozorenje je aktivirano inovativnim sustavom koji pruža i analizu svih podataka prikupljenih raznim detektorima.

Projekt bi mogao pomoći NATO-u i Rusiji da spriječe terorističke napade kakvi su izvedeni na sustavu javnoga gradskog prijevoza u Londonu, Madridu i Moskvi.

Očekuje se skori početak druge faze projekta, a usredotočit će se na upravljanje u hitnome stanju: što učiniti kad se identificira teroristička prijetnja. Daljnje testiranje održat će se u Rusiji.

Jedna od velikih prednosti STANDEX-a njegova je fleksibilnost. Tehnologija se može prilagoditi svakoj lokaciji, postaji podzemne željeznice, zračnoj luci i sportskome stadionu, kažu u NATO-u. "Ne moramo kompletno preurediti sustav da bi funkcionirao i to je velika prednost STANDEX-ove tehnologije", objašnjava direktor projekta Pierre Charrue.

Već su počeli i pregovori s industrijom, a cilj je transfer tehnologije u industrijski sektor do kraja listopada 2015. kako bi se mogao predstaviti tržištu.

STANDEX je službeno pokrenut u okviru Vijeća NATO-a i Rusije u veljači 2010., a zajedničko je djelo konzorcija nizozemskih, francuskih, njemačkih, talijanskih i ruskih alboratorija i kompanija.

Dosad je STANDEX stajao 4,8 milijuna eura, a sredstva su osigurana u NATO-ovu programu Znanost za mir i sigurnost te državnim doprinosima iz Velike britanije, Francuske, Italije, Rusije, Turske i Sjedinjenih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:55