TUŽAN PRIZOR

FOTO: PAS ŽUĆO POBJEGAO OD BAGERA Čeka gazdu beskućnika čiji su dom srušili

 Vlado Kos/Cropix

OSIJEK - Rušenjem prvog od šest napuštenih objekata Grad Osijek započeo je uređenje javnih površina koje su već godinama gradska rugla.

Krenuli su iz tzv. Osmanovog prolaza, poteza između Gundulićeve i Ulice hrvatske republike, gdje je do Domovinskog rata živio Osman. Za neke klošar, za neke čudak, no ovaj osebujni zapušteni lik, koji je desetljećima gradom hodao u dugom ofucanom zimskom kaputu gurajući kolica puna papira od čije je prodaje živio i uvijek u pratnji svog psa mješanca, u kolektivnoj svijesti Osječana ostao je memoriran kao urbana legenda.

Iz Osijeka je ovaj starac otišao uoči rata, a život je navodno skončao u nekom Domu za stare i nemoćne osobe u Sarajevu, odakle je, prema legendi, i stigao u Osijek i to navodno iz jedne tamošnje bogate obitelji.

U Osijeku je pak dan-danas ostao „Osmanov prolaz“, koji će uskoro od gradskog rugla biti pretvoren u javnu zelenu površinu.

Simbolično, uz gradonačelnika Ivana Vrkića, njegove suradnike i predstavnike medija, rušenje u "Osmanovom prolazu" sa sigurne udaljenosti promatrao je jedan drugi pas mješanac.

Čupavi mali „žućo“, čiji je gazda, beskućnik, donedavno stanovao u sada srušenom objektu. Grad mu je našao novi smještaj, a „žućo“ čeka da se gazda vrati po njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:28